Mutațiile pe care le suferă coronavirusulul, firești spune Valeriu Gheorghiță
Mutațiile pe care le suferă coronavirusulul, firești spune Valeriu Gheorghiță

Mutațiile pe care le suferă coronavirusulul sunt firești în condițiile în care acesta se află în circulație, explică Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Tulpina indiană coronavirusului se răspândește tot mai mult, iar OMS avertizează că ar putea declanșa cel mai acut val pandemic.

Tulpina indiană a fost depistată recent în Elveția și Grecia. India este în prezent cea mai puternic afectată țară de COVID-19. Sistemul medical este aproape de colaps, nu mai sunt suficiente medicamente și nici oxigen. Aproape 350.000 de noi cazuri sunt înregistrate zilnic și 2.800 de decese.

În acest context. atât timp cât coronavirusul circulă, acesta poate suferi mutații care îi pot spori contagiozitatea, agresivitatea și îl pot face mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Mutațiile coronavirusului. Vaccinarea și respectarea măsurilor de prevenție rămân principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, a insistat medicul.

Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *