Toate vaccinurile din România aduc „beneficii maximale” spune Gheorghiță
Toate vaccinurile din România aduc „beneficii maximale” spune Gheorghiță

Toate vaccinurile din România aduc „beneficii maximale” în lupta împotriva coronavirusului, afirmă coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Chiar dacă există persoane care se infectează după ce s-au vaccinat, interesul principal este acela de a nu mai avea oameni care fac forme severe de infecție cu SARS-CoV-2 și de a scădea presiunea pe sistemul sanitar. Există deja date care arată că vaccinul reduce inclusiv riscul de infectare asimptomatică, deci implicit se reduce și transmiterea.

În România sunt disponibile serurile anti-COVID Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford.

 

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă nu cumva faptul că oamenii au posibilitatea să își aleagă un centru de vaccinare care face un anume tip de vaccin va duce la situația în care unele centre vor fi aglomerate, iar altele se vor goli.

Ba da, probabil că pentru anumite centre se va întâmpla acest lucru, însă cred că și aici trebuie înțelese și poate explicate mai bine beneficiile vaccinării. Pentru că ceea ce ne interesează în ultimă instanță este să nu mai avem oameni care fac forme severe din cauza acestei maladii, care nu mai ajung în spital și care nu mai mor, nu își mai pierd viața din cauza acestei boli. Or, din acest punct de vedere, sunt beneficii maximale pentru toate tipurile de vaccinuri pe care noi le avem la dispoziție” a declarat Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Din toate aceste motive și pentru aceste motive este important ca noi să ne vaccinăm cât mai mulți, folosind toate tipurile de vaccinuri disponibile. În ultimă instanță, toate fac același lucru. Nu există unul dintre ele care să arate 100% protecție față de infecția asimptomatică. Ceea ce ne interesează este să nu avem forme severe, să nu avem oameni care ajung în spital, să scădem presiunea pe sistemul medical și să nu afectăm calitatea vieții a fiecărei persoane care eventual ar face infecție”, a mai spus oficialul.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că „apar din ce în ce mai multe date legate chiar de infecția asimptomatică și care arată că scade inclusiv riscul de infecție asimptomatică, și implicit scade transmiterea” iar asta este valabil pentru toate vaccinurile din România.

Chiar și la persoanele care fac, totuși, infecție cu SARS-CoV-2 după ce au fost vaccinate, de pildă, cu prima doză până la apariția răspunsului imun, s-a observat că nivelul încărcăturii virale ale acelor persoane este de cel puțin patru ori mai redus decât persoanele nevaccinate. Or, implicit, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii va fi mult mai mică, deci va scădea transmiterea și acest lucru se corelează și cu scăderea severității bolii. Cu cât încărcătură de virus, încărcătura virală, este mai crescută, cu atât leziunile și activarea inflamatorie pe care le produce această infecție va fi mai crescută, evident. Deci, categoric, vorbim de beneficii indiscutabile ale vaccinării în raport cu formele severe de boală, în raport cu internarea, în raport cu numărul de decese”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *