Profesorul Mircea Coşea a comentat declaraţiile în contradictoriu ale noului ministru de Finanțe, Marcel Boloș, şi premierul desemnat Marcel Ciolacu privind cota unică de impozitare. Este România pregătită pentru acest demers? 

Reamintim că noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș a precizat răspicat că „în niciun caz România nu va renunța la cota unică.

„Utilizarea aceasta eficientă a sistemului de facilități fiscale și acelui de deductibilități fiscale trebuie bine analizată. Renunțarea la cota unică, în niciun caz. Noi discutăm de un buget care a fost elaborat în anul 2022 cu aceste ipoteze care țin de cota unică și trebuie să asigurăm predictibilitate pentru sistemul fiscal, fără niciun fel de discuție. Au fost o mulțime de propuneri și tot felul de idei, dar acestea trebuiesc analizate cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și deciziile care le luăm trebuie să fie unele care țin de ceea ce înseamnă impactul pe care îl urmărim asupra sistemului fiscal.

Relația între ANAF și mediul de afaceri, așa cum s-a anunțat și la nivelul coaliției de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe și impozite, ca să eliminăm aceste întrebări”, a spus noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, la audierile din Parlament.

Declarația vine la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a precizat că România „ar putea” reveni la o cotă unică de 16% fără excepții, dar că nu se poate vorbi de impozit progresiv până când nu se termină digitalizarea ANAF.

Întrebat despre aceste declarații în contradictoriu a celor doi oficiali, profesorul Mircea Coşea, analist economic, a spus:

„Cine poate să știe dacă în ziua în care un guvern este audiat în Parlament apar astfel de discuții, că sunt total diferite. Sigur că și noi, cei care așteptăm ceva mai clar, mai precis pentru viața noastră, pentru afacerile pe care le iau unii dintre noi, lucrurile se complică.

Deocamdată nu cred că este posibil ca să discutăm despre impozitul progresiv. Impozitul progresiv cere o pregătire extraordinar de bună din punct de vedere al cunoașterii potențialului de plată al unei națiuni. E vorba despre impozitare a veniturilor. Ori, noi n-avem o evidență a lor și nici nu putem să avem pe termen scurt.

Deci trebuie să existe o acțiune pe termen de câțiva ani de zile pentru a pregăti acest lucru. Deci, deocamdată cred că rămânem pe cota unică.

Dar discuția asta, care este din ce în ce mai aprinsă între cele două partide, la coaliție, pune în discuție însă și noțiunea de finanțare a programului de guvernare. Pe ce se bazează până la urmă guvernanții când au astfel de promisiuni atât de atât de profund populiste, cu foarte mulți bani, cu foarte multe cheltuieli. De unde se iau banii? Pe ce tip de impozitare? E puțin cam nehotărât această întrebare”, a spus profesorul Mircea Coşea, analist economic, la Antena 3 CNN.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *