Prof. Ștefan Vlaston, expert în educație, a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul elevilor care nu s-au înscris în acest an la examenul de Bacalaureat. Potrivit calculelor sale, „la Simularea examenului de Bacalaureat din luna martie a acestui an s-au înscris 146.000 de elevi. La examenul propriu zis, care a început azi, cu proba la Limba și literatura română, oral, s-au înscris 119.000. Deci, unde este diferența de 27.000 de elevi?”
Profesorul Vlaston bănuiește că nici cifrele de la simularea din primăvară nu ar fi chiar reale, menționând că „în acest an, ministerul Educației nu a mai oferit date concrete cu privire la numărul elevilor înscriși din cei existenți, așa cum a făcut-o în anii trecuți”.
Potrivit PsNews, expertul în educație oferă două explicații pentru această discrepanță de 27.000 de elevi absenți. În primul rând, ar fi vorba despre așa-numiții elevi virtuali, care figurează în actele școlilor, dar care, în realitate, au abandonat de multă vreme școala sau participă la ore doar sporadic.
„Acești elevi există doar pe hârtie, nu și în realitate. Motivul? Școlile sunt interesate să-i păstreze în scripte pentru că primesc finanțare per capita, în funcție de numărul de elevi”, a explicat prof. Vlaston. El a criticat regula „absurdă” conform căreia, în fiecare toamnă, elevii din anul trecut sunt înscriși în cataloage, indiferent de prezența lor la școală, pentru a ascunde rata reală a abandonului școlar.