Magnatul israelian Beny Steinmetz, condamnat definitiv în România la cinci ani de închisoare în 2020 în dosarul retrocedării fermei Băneasa, a fost reținut recent în Grecia, în baza unui mandat de arestare european emis de autoritățile române. În ultimii doi ani, Steinmetz a fost reținut și eliberat de autoritățile din Grecia și Cipru, însă de fiecare dată a reușit să evite încarcerarea pe termen lung.

Ultima sa confruntare cu autoritățile a avut loc în septembrie 2023, în Cipru, unde a fost reținut pe aeroportul din Larnaca. Mandatul european de arestare emis de România viza punerea în aplicare a condamnării sale definitive, însă Steinmetz a reușit să evite arestul în această țară, arată PsNews.

În România, Beny Steinmetz a fost condamnat în dosarul privind retrocedarea ilegală a fermei Băneasa, alături de alte nume cunoscute, printre care consultantul politic Tal Silberstein, omul de afaceri Remus Truică și Paul al României, cunoscut ca „Prințul Paul”. Aceștia au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, prejudiciul estimat de procurori ridicându-se la peste 145 de milioane de euro. În urma procesului desfășurat la Înalta Curte de Casație și Justiție din România, Steinmetz și Silberstein au fost condamnați fiecare la câte cinci ani de detenție, în timp ce Remus Truică a primit o pedeapsă de șapte ani, iar Paul al României a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Totuși, Paul al României a fugit din țară, fiind dat în urmărire internațională.

Steinmetz este, de asemenea, implicat într-o altă bătălie juridică în Elveția, unde a fost condamnat în ianuarie 2021 la cinci ani de închisoare pentru corupție, într-un caz ce privea obținerea unor permise de explorare a zăcămintelor de minereu de fier din Guineea. În acest dosar, Steinmetz a fost găsit vinovat de oferirea de mită în valoare de milioane de dolari pentru a obține concesiuni miniere. Cu toate acestea, hotărârea nu este încă definitivă, iar procesul continuă.

În trecut, miliardarul a fost asociat de sursele judiciare din România și cu celebrul dosar „Black Cube”. Potrivit unor informații apărute în presă, Steinmetz ar fi fost suspectat că a comandat operațiunea de spionaj din 2016 împotriva Laurei Codruța Kovesi, pe atunci șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Totuși, împotriva sa nu a fost formulată nicio acuzație oficială, și Steinmetz nu are calitate de suspect în acest dosar.

Este important de menționat că Beny Steinmetz este cunoscut în lumea afacerilor internaționale pentru activitățile sale în domeniul mineritului și a fost implicat în mai multe proiecte controversate. În trecut, el a fost considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume, ajungând pe locul 178 în clasamentul Forbes, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. De asemenea, el a avut legături și cu proiectul minier de la Roșia Montană din România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *