Moldova și Ucraina vor dobândi statutul de țări candidate la UE
Moldova și Ucraina vor dobândi statutul de țări candidate la UE

Moldova și Ucraina vor dobândi statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, în cursul zilei de vineri, decizia oficială urmând a fi anunțată. Comisia Europeană va emite o recomandare către toate cele 27 de state membre.

Recomandarea pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au aflat jurnaliștii DPA de la surse din cercurile Comisiei Europene, relatează Digi24.

Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.

La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.

Potrivit unor surse din cercurile Comisiei Europene, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.

Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.

Joi noapte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că vizita la Kiev a liderilor Franţei, Germaniei, Italiei şi României a marcat o „zi istorică” pentru ţara sa.

„Ucraina se bucură de sprijinul a patru state europene puternice”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs video, adăugând că Ucraina este acum mai aproape de Uniunea Europeană decât oricând de la independenţa sa.

Europa ar putea să scrie o nouă poveste despre libertate şi „să elimine în cele din urmă zona gri dintre UE şi Rusia”, datorită curajului bărbaţilor şi femeilor ucrainene, a spus Zelenski.

Președintele francez Macron, cancelarul german Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis au promis, în conferința de presă comună de la Kiev, că vor susține cererea Ucrainei de a deveni candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *