Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul, transmite Casa Albă Chinei
Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul, transmite Casa Albă Chinei

Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul, transmite Casa Albă Chinei, ca răspuns la amenințările unui conflict militar în eventualitatea dacă înaltul oficial american va pune piciorul pe pământul pe care șil dorește China.

„Nu vom mușca momeala și nu ne vom angaja în zăngănitul armelor. În același timp, nu ne vom lăsa intimidați” a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby,

Acțiunile Chinei ar putea să includă lansări de rachete în apropierea Taiwanului, activități aeriene sau navale pe scară largă sau alte „revendicări juridice false”, cum ar fi afirmația Beijingului că Strâmtoarea Taiwanului nu este o cale navigabilă internațională, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, citat de Reuters și preluat de B1TV.

Nancy Pelosi are dreptul să viziteze Taiwanul, a subliniat Casa Albă, adăugând că Beijingul pare pregătit să răspundă, posibil cu provocări militare.

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA a început un turneu în Asia și urmează să efectueze marți o vizită în Taiwan, potrivit unor surse politice, deși China a avertizat că armata sa „nu va sta cu mâinile în sân” dacă democrata americană merge pe insula autoguvernată pe care o revendică Beijingul.

John Kirby susține că nimic din posibila vizită a lui Nancy Pelosi nu schimbă politica SUA în ceea ce privește Taiwanul și că Beijingul este conștient că separația puterilor din interiorul guvernului american înseamnă că președinta Camerei Reprezentanților este cea care trebuie să decidă dacă merge acolo sau nu.

Președinta (Camerei Reprezentanților, n.r.) are dreptul să viziteze Taiwanul, iar președintele Camerei a mai vizitat Taiwanul înainte, fără incidente, așa cum au făcut-o mulți membri ai Congresului, inclusiv în acest an”, a explicat John Kirby.

Newt Grinch a fost ultimul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care a efectuat o vizită în Taiwan, în 1997.

Nu există niciun motiv pentru Beijing să transforme o posibilă vizită conformă cu politica îndelungată a SUA într-un soi de criză sau conflict sau să o folosească drept pretext pentru a spori activitatea militară agresivă în interiorul sau în jurul Strâmtorii Taiwan”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *