Navele ruse s-au retras din apropierea Ucrainei la aproape 100 de kilometri
Navele ruse s-au retras din apropierea Ucrainei la aproape 100 de kilometri

Navele ruse s-au retras din apropierea Ucrainei la aproape 100 de kilometri depărtare de Odesa, în Marea Neagră. Marina ucraineană a anunțat că a reușit să le împingă în larg, dar rușii au întărit astfel și mai mult blocada navală din zonă.

Ca rezultat al acţiunilor noastre intense pentru a învinge forţele navale inamice, grupul de nave de război al Flotei Federaţiei Ruse în Marea Neagră a fost împins înapoi la o distanţă de peste 100 de kilometri de coasta ucraineană”, conform serviciului de presă al comandamentului naval al forţelor armate ucrainene, citat de Ukrinform, AFP și Digi24.

Încercând să recâştige controlul asupra părţii de nord-vest a Mării Negre, inamicul a fost forţat să-şi schimbe tactica: a desfăşurat sisteme de rachete Bal şi Bastion în Crimeea şi în regiunea Herson şi a redislocat forţe suplimentare în Insula Şerpilor”, pe care Rusia a ocupat-o din prima zi a invaziei, menţionează comandamentul naval ucrainean.

Ocupanţii ruşi au desfăşurat sisteme de rachete modernizate, staţii de război electronic şi alte echipamente în Insula Şerpilor, declarase la 1 iunie purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional Sud al armatei ucrainene, Vladislav Nazarov, citat de publicaţia ucraineană Zerkalo nedeli, conform Agerpres.

Aceasta ar putea asigura forţelor ruse o posibilă desantare a grupurilor de recunoaştere şi de sabotaj pe coasta Odesei sau o bombardare masivă a acesteia, afirmase el, adăugând că, la ora actuală, nu sunt semne de pregătire pentru o debarcare a invadatorilor, dar nu sunt excluse încercări de apropiere şi de debarcare a unor grupuri de recunoaştere şi de sabotaj pe coastele Odesei sau la gurile Dunării.

Intensificarea activităţii Rusiei în Insula Şerpilor capturată face posibilă blocarea coastei ucrainene şi împiedică restabilirea comerţului maritim, inclusiv exportul de cereale ucrainene, notează la rândul său luni Ministerul britanic al Apărării.

30 de nave şi submarine ale flotei ruse instituie o blocadă navală în Marea Neagră

De la pierderea crucişătorului Moscova în aprilie, forţele ruse au instalat probabil numeroase mijloace de apărare antiaeriană pe Insula Şerpilor din vestul Mării Negre, inclusiv sisteme SA-15 şi SA-22, potrivit serviciului de informaţii militare britanic.

Este probabil ca aceste arme să fie menite să ofere apărare antiaeriană navelor ruse care operează în zona Insulei Şerpilor, potrivit acestuia.

„Grupul de aproximativ 30 de nave şi submarine ale Federaţiei Ruse continuă să blocheze navigaţia civilă”, indică Ministerul ucrainean al Apărării pe contul său din Telegram.

„Am privat Flota rusă din Marea Neagră de controlul total asupra părţii de nord-vest a acestor ape, devenită o zonă gri”, completează Comandamentul naval ucrainean în declaraţia sa.

Potrivit Kievului, totuşi „ameninţarea cu rachete ruseşti dinspre mare rămâne”. De asemenea, navele ruse continuă să „blocheze navigaţia civilă” în această zonă, potrivit aceloraşi surse.

Blocada navala a porturilor ucrainene suscită temeri privind apariţia unei crize alimentare mondiale, în condiţiile în care exporturile de cereale din Ucraina sunt blocate, iar preţurile mondiale în domeniu au explodat, notează AFP.

Chiar dacă Rusia deţine o superioritate navală evidentă, forţele ucrainene afirmă că au reuşit să scufunde mai multe nave ruse de la începutul războiului, între care în aprilie crucişătorul Moscova, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *