Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și actual consilier al premierului Florin Cîțu, a declarat luni la Digi24.ro că numărul real de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus ar putea fi de 50.000, față de cifele oficiale de 10-12.000 de cazuri.

”Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri. INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a mai spus că ”unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. În acest moment terapiile intensive sunt pline. Trebuie să înțelegem că nu suntem singurii care vrem să beneficiem de aceste secții”.

Nelu Tătaru a cerut o mai bună verificare a restricțiilor și a spus că ”evenimentele ar trebui să fie pentru cei care își permit, mă refer la starea de sănătate. Nu vreau să mai închidem un teatru, o nuntă, dar acolo să meargă cei care au cel mai mic risc să transmite în comunitate”, potrivit Digi24.ro

„Cât timp nu avem o evaluare zilnică a secțiilor ATI, inspecția sanitară de stat, o evaluare a IGSU cred că nu putem preveni un nou incendiu.Cred că ar trebui în primul rând să nu aglomerăm aceste secții de terapie intensivă pentru că forțăm un sistem medical”,a mai spus Nelu Tătaru.

„Pandemia trece când vedem că această boală rămâne doar o boală respiratorie cum este gripa. România are cea mai mică rată de vaccinare din Europa. Este loc să se desfășoare această boală. Populația receptivă, cei care nu sunt vaccinați sau care nu au trecut prin boală, vor lua boala și o vor da mai departe.
Solicităm ajutor altor state UE? Acestă pandemie nu a fost doar în România. Anul trecut, la incendiul de la Piatra Neamț, toate țările nu primeau pacienți tocmai din cauza acestui COVID-19. Există orice variantă în momentul în care vom vedea că aceste paturi de ATI nu pot fi transformate din non-COVID în paturi COVID”, mai spune fostul ministru Nelu Tătaru.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *