Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi.

Ultimele calcule arată că partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură (PSD-USR-AUR) strâng aproximativ 280 de voturi, cu peste 30 Parlamentarii UDMR nu au luat încă o decizie dacă vor participa la vot, însă președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că aceștia nu vor vota pentru demiterea Guvernului, scrie Gândul.

Social-democrații au depus o moțiune de cenzură semnată de 157 de parlamentari cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”. Moțiunea a fost citită pe 30 septembrie de liderul grupului PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, în plenul reunit. Atât cei din USR PLUS cât și parlamentarii AUR au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură a PSD.

Ce șanse are moțiunea să treacă

Potrivit surselor Digi24.ro, atât parlamentarii care se poziționează în opoziție față de Guvernul Cîțu, cât și parlamentari din PNL susțin că moțiunea de cenzură, cel mai probabil, va trece de votul Parlamentului. Liberalii au discutat luni și au decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sala de plen, dar să nu voteze moțiunea.

Surse din USR au declarat pentru Digi24.ro că moțiunea „trece ca unsă”, partidul bazându-se pe toți cei 80 de parlamentari. „Votează toți”, susțin sursele citate.

Planul liberalilor, în cazul în care moțiune de cenzură trece, este să forțeze învestirea unui guvern minoritar condus tot de Florin Cîțu. Astfel, varianta de lucru la PNL este ca președintele Klaus Iohannis să propună după consultări un premier de sacrificiu, care să fie respins de Parlament, urmând ca a doua propunere de premier să fie Cîțu, mai scrie Digi.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că un nou guvern condus de Florin Cîțu va fi învestit cu voturile PSD, într-o perioadă de criză sanitară din cauza pandemiei de COVID-19. „Vor face la fel cum au făcut când l-au votat pe Ludovic”, au declarat sursele citate.

Leave a comment

Lasă un răspuns