Nicușor Dan anunță că bucureștenii vor achita la iarnă același preț pentru gigacalorie ca anul trecut. Asta, după ce primarul general însuși transmitea acum câteva săptămâni că ne așteaptă o iarnă teribilă, din punct de vedere al costurilor, întrucât Primăria Capitalei nu mai subvenționează căldura.

Astfel, prețul gigacaloriei plătit de bucureșteni la iarnă va fi tot de 350 de lei.

În schimb, primarul general spune că subvenția achitată de instituția pe care o conduce va crește de la 550 la 800 de lei pe gigacalorie.

Nicușor Dan: „Subvenția o să ajungă la 800 de lei”

Potrivit afirmațiilor făcute de primarul Nicușor Dan, prețul de producție al gigacaloriei a crescut cu 255 de lei, ajungând în prezent la 1.150 de lei. Însă, mare parte din acești bani vor fi suportați de PMB, anunță edilul Capitalei.

„Pe angajamentul nostru de a păstra prețul pentru populație de 350 de lei gicacaloria, din acești 1.150 de lei, cetățenii bucureșteni vor plăti 350 și primăria 800 în lunile care urmează. Prețul cu care noi funcționăm încă din martie 2021 o să funcționeze și în această iarnă. Subvenția pentru termie, care era în jur de 550 de lei, o să ajungă 800 de lei”, a declarat Nicușor Dan. Nicușor Dan arată că PMB va suporta în 2023 cheltuieli totale de 1,5-1,6 miliarde lei cu subvenția pentru căldură acordată populației Capitalei. În perioada 2011-2020, Primăria Municipiului București achita subvenții pentru termoficare de 700 de milioane de lei. Începând cu iarna lui 2021, suma a ajuns la 950 de milioane de lei.

Nu mai departe de finalul lunii octombrie primarul Nicușor Dan afirma că facturile pe care bucureștenii le vor plăti pentru căldură anul acesta ar urma să fie duble față de anul trecut, deoarece prețul gigacaloriei a crescut de la 160 la 350 de lei. „Eu am insistat anul trecut să mărim acest preț încă de când am văzut creșterea de preț, care a venit undeva în noiembrie 2021. Consiliul General a aprobat această creștere de preț începând cu aprilie. Trebuie spus în completare că bucureștenii plăteau înainte de această majorare undeva la 160, în condițiile în care nu era oraș din România care să plătească sub 350 înainte de aceste majorări. Acum, după ce s-a majorat, și orașele din România au majorat cu puțin, dar noi am trecut de la 160 la 350”, a explicat Nicușor Dan la Digi24.

Altfel, într-o conferință de presă, Nicușor Dan a dat asigurări că PMB îşi va plăti până la finalul acestui an datoriile către Termoenergetica. El a insistat, însă, că Primăria Capitalei nu va putea achita şi diferenţa de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE, adică vreo 650 de milioane de lei, sumă acumulată în ultimii trei ani. Trebuie precizat că, potrivit ultimului bilanț publicat de PMB, Termoenergetica a avut pierderi uriașe în anul 2021. Astfel, în 2021, Termoenergetica a cumpărat aproximativ 4,7 milioane gigacalorii, ceea ce înseamnă că circa 1,7 milioane s-au pierdut. În bani, suma intrată efectiv în pământ, este uriașă. Astfel, la un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, înseamnă o pierdere de circa 500 milioane lei

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *