Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor 2022 va avea loc sâmbătă, 14 mai în 87 de localități din 39 de județe. În cea de-a 18-a ediție a evenimentului, vor fi organizate 210 evenimente de către muzee, entităţi culturale, dar şi spaţii neconvenţionale din România. În Noaptea Muzeelor, 64 de instituții din Capitală își vor deschide porțile. Sunt incluse 22 de instituții din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
„Puteți urmări reprezentanții de jazz și muzică clasică la Muzeul Theodor Aman sau concertul celor de la „Sarmalele Reci” la Muzeul Național al Literaturii Române, puteți vedea cum se construiesc păpuși la Teatrul Țăndărică sau puteți merge cu copiii la ateliere de vopsit blazoane, steaguri și scuturi la Opera Comică pentru Copii. Puteți vedea soluții propuse pentru protejarea vechilor clădiri din București, puteți propune voi înșivă idei cu privire la patrimoniu, după cum puteți vedea fotografii din Bucureștiul de altădată sau propuneri inedite despre integrarea vechilor forturi ale orașului în peisajul urban actual”, a precizat Primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Noaptea Muzeelor la Primăria Capitalei va include:

• șase expoziţii:

  1. „112 Patrimoniu” – harta sesizărilor pe patrimoniu București (Ordinul Arhitecților din România – Filiala București);
  2. „Virtuțile Restituției – Principii de Recuperare în zone de Patrimoniu Agresate”(Ordinul Arhitecților din România – Filiala București în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”);
  3. „Machete PUZ-uri Buzești și Verona” (Ordinul Arhitecților din România – Filiala București);
  4. „Elev în Epoca de Aur” (Andrei Bîrsan);
  5. „După 20 de ani” (Andrei Bîrsan);
  6. „Forturile Capitalei, de la ruină la resursă” (Asociația Turism Istoric).

• patru instalații:

  1. „Glosar de termeni de arhitectură” (Ordinul Arhitecților din România – Filiala București);
  2. „Azi sunt primar” (Asociația Turism Istoric);
  3. Uranus Conciliere” (Ideilagram)
  4. Bucureştiul de secol XX „Colecţia de imagini Mihai Oroveanu” (Salonul de proiecte).

• o proiecţie de filme istorice din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti.

În Noaptea Muzeelor, evenimentele vor avea loc atât în interiorul clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta, precum și în curtea interioară a Primăriei. Programul de vizitare este  18:00 – 24:00, ultima intrare fiind la ora 23:45. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe la intrarea principală. Vizitele vor fi ghidate.

Linie specială de transport public în Noaptea Muzeelor

În Noaptea Muzeelor, PMB va înființa o linie specială de transport public. Linia 362 va funcționa între orele 19.00 și 2.00, pe traseul Piaţa Presei – Arcul de Triumf – Piaţa Romană – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Unirii.
Programul complet al instituțiilor deschise în Noaptea Muzeelor este disponibil pe site-ul https://noapteamuzeelor.org/.
„Pentru această ediţie, avem intervenţii culturale în spaţii muzeale în aer liber şi închise, de teatru, de operă, de ateneu, în filarmonici şi biserici, în studiouri radio, în castele, palate si cetăţi, în biblioteci, în studiouri de creaţie, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spaţii de ştiinţă şi experimente, în spaţii ale memoriei comunismului şi ale abuzului, în pavilioane şi în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *