Nouă scumpire a carburanților de la 1 iulie: Cât vor plăti șoferii în plus pentru un plin și de ce
Nouă scumpire a carburanților de la 1 iulie: Cât vor plăti șoferii în plus pentru un plin și de ce

Șoferii vor simți din nou în buzunar efectele creșterii prețurilor la carburanți începând cu data de 1 iulie. Atunci va intra în vigoare o majorare a accizelor pentru benzină și motorină, ceea ce va duce la noi scumpiri la pompe.

Concret, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina va fi mai scumpă cu 40 de bani/litru, potrivit B1TV.ro. Astfel, pentru un plin de circa 50 de litri, șoferii vor plăti în medie cu 20 de lei mai mult decât în prezent.

Această majorare reprezintă a doua etapă de scumpire a carburanților din acest an, după creșterea accizei din ianuarie. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras recent atenția asupra presiunilor inflaționiste persistente pe plan intern și extern.

„Pe plan extern și intern, prețurile materiilor prime ale bunurilor intermediare și finale, îndeosebi componente energetice și bunuri alimentare, tind să se ducă în sus, mai ales datorită faptului că previzionăm că prețul țițeiului nu se va liniști”, a avertizat Isărescu în raportul asupra inflației.

Noua scumpire a carburanților de la 1 iulie vine după ce prețurile la pompe au atins deja niveluri record în primăvara acestui an, pe fondul tensiunilor geopolitice și al volatilității cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

Reprezentanții industriei petroliere avertizaseră încă de anul trecut că majorările de accize prevăzute în 2023 și 2024 vor alimenta noi creșteri de prețuri pentru consumatorii finali.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *