Noua tulpină a coronavirusului a fost confirmată în România. Analizele de laborator au detectat prezența acesteia în cazul unei femei care NU a călătorit în Marea Britanie, țara originară a mutației. Așadar, nu s-a confirmat prezența acestei variante de COVID-19 în cazul persoanelor internate săptămâna trecută și care erau suspecte din acest punct de vedere.

„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secției clinice VII „Terapie Intensivă Adulți” și purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Noua tulpină a coronavirusului a fost confirmată în România. Suspiciuni privind un caz de COVID-19 cu noua tulpină, acum câteva zile

Acum cinci zile, informații despre un caz de COVID-19 cu noua tulpină au circulat în spațiul public, dar acestea au fost dezmințite de autorități. Suspiciunea a apărut la un pacient care s-a întors recent în România, dar purtătorul de cuvânt de la Institutul ”Matei Balș” a spus că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

„O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a mai precizat, la acea vreme, Ministerul Sănătății.

„În laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini. Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților”, a transmis atunci și Grupul de Comunicare Strategică.

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.