O creștere a numărului de îmbolnăviri este așteptată la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, prognozează Valeriu Gheorghiță
O creștere a numărului de îmbolnăviri este așteptată la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, prognozează Valeriu Gheorghiță

O creștere a numărului de îmbolnăviri este așteptată la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, prognozează Valeriu Gheorghiță, directorul campaniei naționale de vaccinare. Se așteaptă îmbolnăviri cu varianta Delta, cea indiană, spune el.

Experiența prin care trece Marea Britanie arată că această infecție se răspândește cu precădere în rândul persoanelor nevaccinate, astfel că și în România se așteaptă o creștere a numărului de îmbolnpviri, a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

În plus, tot în Regatul Unit s-a constatat că persoanele cu schemă de vaccinare completă au un nivel de protecție de peste 90% în ceea ce privește riscul de internare în spital și expunerea la forma de boală care evoluează cu complicații și cu risc de deces. În schimb, persoanele vaccinate cu o singură doză nu au un nivel foarte mare de protecție din acest punct de vedere și riscă să contracteze boala.

„Mesajul este de a completa, într-adevăr, schema de vaccinare. Marea Britanie, astăzi, a redus acel interval între cele două doze de la 12 săptămâni la 8 săptămâni, pentru a accelera vaccinarea celor care au primit o primă doză, tocmai că s-a observat această tendință de a afecta persoanele care au primit o singură doză”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, citat de Digi24..

Potrivit oficialului, până în prezent, au fost vaccinați circa 98.000 de copii cu vârsta între 12 și 17 ani, reprezentând o pondere de sub 10% din populația de minori eligibilă pentru vaccinare. Totuși, Valeriu Gheorghiță se așteaptă să crească numărul vaccinărilor la această categorie de vârstă. Nu au apărut efecte adverse deosebite. A fost înregistrat un singur caz de miocardită și este sub control, iar copilul a fost externat.

De la debutul campaniei de vaccinare, în România, au fost vaccinate măcar cu o doză peste 4,63 milioane de persoane, iar mai bine de 4,35 milioane dintre acestea au primit două doze. În total, la nivel național au fost administrate circa 8,73 milioane de doze din cele patru vaccinuri aprobate pentru utilizare în UE. La cel mai recent bilanț epidemiologic au fost raportate doar 53 de infectări nou depistate la nivel național.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *