O fetiță cu sindromul Down discriminată în clasă a fost dusă la școală chiar de președintele Macedoniei de Nord, într-un gest care a făcut înconjurul lumii.

Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a dus-o la școală pe micuța Embla, o fetiță de 11 ani cu sindrom Down. Copila a fost victima colegilor ei și a părinților acestora, care nu au vrut să-și mai lase copiii în clasă cu ea.

Embla învață la o școală din Gostivar. Săptămâna trecută, ea a rămas singură în clasă, după ce părinții colegilor ei au organizat un boicot. Ei nu au mai vrut să-și mai lase copiii în aceeași clasă în care învață și ea. Într-o petiție, părinții au acuzat-o pe Embla, care are sindrom Down, că e „agresivă”, relatează B1TV

O fetiță cu sindromul Down dusă la școală de președintele Macedoniei. Cazul a stârnit reacții aprinse în spațiul public, iar președintele Stevo Pendarovski a luat atitudine.

Pendarovski a catalogat drept inaccepabile actele de marginalizare a copiilor cu o situație specială, ca Embla.

„Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci și să se simtă egali și bineveniți într-o lume în care, în mod natural, le aparține și lor”, a spus președintele Pendarovski.

Președintele Macedoniei de Nord a mers și acasă la Embla și a aflat de la părinții ei despre suferințele prin care trec din cauza prejudecăților celor din jur, informează skopjediem.com

Potrivit khqa.com, Stevo Pendarovski a mai vorbit despre empatia de care trebuie să dăm dovadă fiecare dintre noi și a precizat că Embla și copiii ca ea ne educă pe noi toți să fim mai buni și mai solidari: „În această societate suntem cu toții egali”.

Acesta a pus accent, de asemenea, pe respectarea prevederilor legate de incluziune în educație și pe responsabilitatea statului, dar și a fiecărui cetățean în parte, de a proteja persoanele vulnerabile.

Prejudecățile, a mai spus președintele, reprezintă principalul obstacol în calea construirii unei societăți egale și juste pentru toți.

Totodată, președintele Macedoniei de Nord ținut să laude reacția rapidă a conducerii școlii și decizia Comisiei pentru protecția împotriva discriminării de a analiza cazul Emblei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *