O grupă de sânge determină o anume „imunitate” la infectarea cu cornavirus, sau dacă aceasta se produce, efectele vor fi ușoare. Un studiu al unei companii specializată în teste genetice arată că grupa de sânge care „respinge” COVID-19 este 0.

Studiul companiei 23andMe, citat de Finacial Times, a fost făcut pe 750.000 de participanţi și arată că persoanele cu grupa sanguină 0 prezintă o probabilitate mai redusă cu 9%-18% de a se infecta cu noul coronavirus. Persoanele care au fost expuse virusului – inclusiv angajaţi medicali şi din serviciile de intervenţie – au prezentat şanse mai mici cu 13%-26% de a se infecta, potrivit datelor obţinute.

Sunt însă date preliminare, care nu au fost supuse la verificări suplimentare pentru a fi publicate în jurnale de specialitate.

Cercetătorii companiei 23andMe au identificat o variaţie în genele AB0 care generează codificări ale grupelor sanguine şi ar explica riscurile mai reduse. Rezultatele sunt notabile şi în contextul în care boala Covid-19 a fost asociată cu formarea cheagurilor de sânge şi cu afecţiuni cardiovasculare.

“Studiul şi colectarea datelor sunt în curs, cu speranţa că vom putea folosi platforma noastră de cercetare pentru a înţelege mai bine modurile diferite în care oamenii reacţionează la virus. În final, sperăm să publicăm concluziile cercetărilor noastre pentru a furniza mai multe date comunităţii ştiinţifice”, au comunicat reprezentanții companiei 23andMe.

Cercetători din întreaga lume verifică dacă datele genetice pot oferi răspunsuri în cazul efectelor coronavirusului, încercând să afle de ce unele persoane sunt afectate mai grav decât altele. O grupă de sânge pare să le fi adus răspunsurile.

În afară de cercetările efectuate de 23andMe, alte două studii au verificat variaţii în funcţie de genele AB0. Astfel, un studiu din China arată că grupa sanguină 0 prezintă un risc mai redus de infectare.

Alt studiu, efectuat de Universitatea Columbia din New York, a arătat că doar persoanele cu grupa de sânge 0 pozitivă au şanse mai reduse de infectare cu noul coronavirus. Studiul realizat de 23andMe nu a depistat nicio diferenţă privind probabilitatea de infectare între grupele 0 pozitivă şi 0 negativă.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul