duard Novak vrea ca 40 la sută din sportivii unei echipe să fie români
duard Novak vrea ca 40 la sută din sportivii unei echipe să fie români

Ministrul sporturilor, Eduard Novak, vrea ca minimum 40 la sută din totalul sportivilor prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale să fie români. Măsura va intra în vigoare chiar din acest an, iar vizate sunt toate sporturile de echipă, inclusiv fotbalul. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat însă la Digi 24 că noile regelementări sunt discriminatorii.

Ministerul Sportului a anunţat, joi, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40 la sută a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.

„Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, se menţionează pe pagina oficială de Facebook a ministerului.

La rândul său, Eduard Novak a postat pe contul personal de Facebook un mesaj intitulat „Sportul, prioritate naţională”. Într-un clip video, ministrul a menţionat că decizia a luat-o după ce s-a sfătuit cu federaţiile sportive naţionale.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă selecția petru echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea ei”, a declarat Eduard Novak, citat de Agerpres.

FRF spune că „va analiza” decizia ministrului Edurd Novak

Federaţia Română de Fotbal urmează să analizeze impactul obligativităţii unei ponderi de 40% a jucătorilor români asupra competiţiilor fotbalistice şi solicită textul ordinului ministrului Sportului, Eduard Novak, înainte de publicarea în Monitorul Oficial, menţionează un comunicat publicat pe site-ul FRF.

„Federaţia Română de Fotbal a luat act de declaraţiile făcute de domnul ministru Carol Novak. Federaţia Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competiţiilor fotbalistice organizate la nivel naţional. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, precizează FRF.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *