O taxă pe gaze suplimentară ar putea plăti familiile din Germania
O taxă pe gaze suplimentară ar putea plăti familiile din Germania

O taxă pe gaz suplimentară ar putea plăti familiile din Germania, ca urmare a înlocuirii gazelor rusești cu gaze de altă proveniență. Valoarea acesteia nu este deloc mică, putând ajunge la 5-600 de euro pe an.

Taxa suplimentară impusă de Germania tuturor consumatorilor de gaze din această țară, pentru a acoperi costurile suplimentare, ar urma să fie stabilită la 2-3 eurocenți/kWh de gaze, au declarat surse din industrie și din guvernul Germaniei, potrivit Reuters și B1TV.

Executivul german a decis la începutul lunii să impună o suprataxă tuturor consumatorilor finali de gaze din această țară, în contextul în care importurile de gaze, mai ales cele din surse-non ruse, sunt din ce în ce mai scumpe.

Taxa ar urma să intre în vigoare din luna octombrie și să fie plătită până în aprilie, dar cuantumul ei nu a fost dezvăluit atunci.

Trading Hub Europe, operatorul de pe piața de gaze din Germania, urmează să anunțe cuantumul acestei taxe, dar potrivit surselor Reuters, ea ar urma să fie de 2 sau 3 eurocenți/kWh de gaz consumat.

Pentru a fi mai ușor de înțeles de consumatorii români, taxa ar fi echivalentul a 10-15 bani/kWh. Acum, în România, prețul plafonat al gazelor pentru clienții casnici este de 31de bani/kWh, preț final cu toate taxele.

Pentru o familie medie de patru persoane din Germania, o taxă de 2 cenți pe kWh ar însemna costuri suplimentare de aproximativ 400 de euro anual. La 3 cenți, costurile anuale s-ar ridica la aproximativ 600 de euro.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *