Medicul și cercetătorul Octavian Jurma atrage atenţia, într-o postare pe Facebook, cât de importantă şi necesară este vaccinarea tinerilor, dar şi a copiilor de peste 12 ani, în contextul în care tulpina Delta este mai periculoasă decât tulpinile precedente.

Octavian Jurma explică de ce susţine vaccinarea anti-COVID a tinerilor şi a copiilor de peste 12 ani.

„De ce bat câmpii cu vaccinarea tinerilor şi a copiilor peste 12 ani? De ce insist să se dea drumul liber la a 3-a doza de vaccin şi la rapelul heterolog (rapel cu alt vaccin decât prima doza)? Pentru că tulpina Delta nu este doar mai infecţioasă, este si mai periculoasa decat Alpha si tulpinile precedente”, scrie Octavian Jurma.

Acesta prezintă o statistică în care arată că în ultimele 2 săptămâni, peste 50% din noile internări cu COVID din SUA sunt din categoria celor sub 60 de ani.

„Faţă de ianuarie, în ultimele 2 saptamani numarul de noi internări în spitale s-a dublat atât în categoria 18-39 ani, cât şi in categoria 40-59 ani. Nu mai discutam aici de cei care „oricum mureau”, ci de oameni productivi, mulţi dintre ei părinti ai unor copii încă minor, spune Octavian Jurma.

„Majoritatea spitalizarilor sunt din rândul celor nevaccinati, deci această distribuţie se datorează şi faptului ca populatia peste 60 de ani este vaccinata în SUA intr-un procent mult mai mare decat populaţia tanara”, scrie Octavian Jurma.

„Având în vedere că mai avem o lună până la deschiderea şcolilor încă mai putem decide să ne protejăm, familia şi copiii prin vaccinare. O campanie adresată părinţilor şi elevilor poate face diferenţa, pentru că părinţii sunt printre puţinii adulti care mai sunt preocupati de pandemie si vaccinare inainte de deschiderea scolilor”, adaugă Octavian Jurma.

„Adevarul este ca Valul 4-Delta a sosit deja în România şi creste vertiginos de 4 saptamani. Negationiştii au dreptate când spun că într-o furtuna te poti îneca şi cu colac de salvare şi fără. Dar de aici şi până la a spune că e totuna daca ai sau nu colac de salvare în plin val e cale lunga si tu decizi daca merită riscul în raport cu deranjul. Vaccinul nu ne face invulerabili la infectia cu varianta Delta si boala COVID-19, insa ne fereste sa ajungem în spital sau cimitir”, mai spune Octavian Jurma.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul