Oprirea gazelor rusești pentru Polonia și Bulgaria nu afectează România la acest moment, afirmă premierul Nicolae Ciucă. Asta, pentru că legea offshore va fi adoptată rapid, și ne permite să extragem gaze naturale din perimetrul Mării Negre, unde există un zăcământ semnificativ.
„Am discutat acest lucru cu președintele Camerei Deputaților când ne întorceam de la Kiev. Se află în Senat, cameră decidentă este Camera Deputaților. Într-o perioadă scurtă de timp va fi adoptată și merge la promulgare” a declarat miercuri seară premierul Nicolae Ciucă într-un interviu la TVR, relatează B1TV.
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă nu știe încă dacă România poate ajuta energetic Bulgaria:
„Prima grijă a fost să vedem în ce fel impactează această decizie asupra situației concrete din țara noastră. În funcție de măsurile care se vor lua la nivel european vă asigur că vom fi parte la ele.
Am asumat la nivelul coaliției această decizie prin care prețurile au fost stabilite la un anumit prag. Prețurile vizează două linii foarte importante: protecția cetățeanului, în special a celor vulnerabili, de cealaltă parte este vorba despre asigurarea funcționării economiei românești.
În această cascadă de situații de criză, deciziile guvernului au venit în sensul să protejăm cetățenii și economia. Ne găsim într-un echilibru”, a mai precizat premierul.
Oprirea gazelor rusești, decisă miercuri
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie.
Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată.Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze.
Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.