Demonstrații de amploare au loc în China, marile orașe fiind luate cu asalt de cetățenii furioși pentru politica zero COVID promovată de puterea comunistă chineză.
La Beijing, Chengdu și Wuhan, oamenii strigă lozinci împotriva președintelui chinez Xi Jinping, căruia îi cer demisia.
Sute de demonstranți și poliția s-au confruntat în Shanghai, în timp ce protestele privind restricțiile stricte ale Chinei privind Covid continuă pentru a treia zi și s-au extins în mai multe orașe. Acesta este cel mai mare test pentru președintele Xi Jinping de când și-a asigurat un al treilea mandat istoric, transmite BBC, citat de B1TV.
Valul de nesupunere civilă este fără precedent în China continentală în ultimul deceniu, în timp ce frustrarea crește din cauza politicii zero-Covid semnată de Xi, după aproape trei ani de pandemie.
Protestele au fost declanșate de un incendiu mortal într-un apartament din vestul îndepărtat al țării săptămâna trecută. Oamenii s-au strâns duminică în număr mare în orașe precum Shanghai, Beijing, Chengdu, Wuhan și Guangzhou. Este puțin probabil ca Xi să tolereze disidența, în timp ce protestele zguduie China, arată sursa citată.
Luni, China a raportat un nou record zilnic de noi infecții cu Covid-19, cu 40.347 de cazuri. În orașele Guangzhou și Chongqing, cu mii de cazuri, medicii se luptă să limiteze focarele de infecție.
Sute de infecții au fost înregistrate și în alte câteva orașe din țară.
Economia Chinei, afectată de proteste
Acțiunile chinezești au scăzut puternic, investitorii exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul protestelor asupra celei de-a doua mari economii mondiale.
În primele ore ale zilei de luni, la Beijing, două grupuri de protestatari, totalizând cel puțin 1.000 de persoane, s-au adunat de-a lungul celui de-al treilea inel de centură al capitalei chineze, în apropiere de râul Liangma, refuzând să se disperseze.
Duminică, la Shanghai, trupele poliției au blocat strada Wulumuqi, care poartă numele orașului Urumqi și unde un priveghi cu lumânări care a avut loc cu o zi înainte s-a transformat în proteste.
„Vrem doar să avem parte de drepturile noastre fundamentale ale omului. Nu putem ieși din casele noastre fără să ne facem un test. Accidentul din Xinjiang a fost cel care a declanșat nemulțumirea”, a declarat un protestatar în vârstă de 26 de ani din Shanghai, care a refuzat să-și dea numele.
Până duminică seara, sute de oameni s-au adunat în zonă. Unii s-au îmbrâncit cu poliția care încerca să-i disperseze. Oamenii au ținut în mâini foi albe de hârtie în semn de protest.
Protestele au izbucnit vineri în Urumqi, capitala regională a regiunii Xinjiang, situată în vestul țării, după ce imagini cu un incendiu într-o clădire rezidențială care a ucis cel puțin 10 persoane cu o zi înainte au dus la acuzații că oamenii nu au putut să fie salvați din cauza carantinei duse la extrem.
Leave a comment