Originea coronavirusului nu ar fi laboratorul din Wuhan
Originea coronavirusului nu ar fi laboratorul din Wuhan

Originea coronavirusului nu ar fi laboratorul din Wuhan, de unde virusul ar fi fost „scăpat”, așa cum afirmă numeroase persoane citând diverse teorii, și chiar și fostul președinte american Donald Trump. Aceasta este concluzia preliminară a echipei de experți a OMS trimisă în Wuhan pentru a stabili cum a apărut coronavirusul. Ipoteza unei scăpări dintr-un laborator, despre care a spus că ar fi un „excelent scenariu” de film a spus șeful echipei de cercetători, Peter Ben Embarek.

Echipa de experți OMS au fost miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei,

Dacă vom începe să urmărim şi să vânăm fantome ici-colo, nu vom ajunge nicăieri”, a declarat Ben Embarek.

Totuşi, vizita la Institutul de Virusologie a fost „o etapă importantă pentru a înţelege de unde vin aceste poveşti”, a mai afirmat Embarek, care este specialist în securitate alimentară, aflat în post la Beijing din partea OMS de la începutul anilor 2010, relatează Digi24.

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune din 2012 de un laborator de înaltă securitate P3 (de la ‘patogen de clasa a 3-a’) care analizează numeroşi viruşi, în special coronaviruşi.

Instituţia deţine de asemenea şi un P4 (pentru patogeni şi mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate şi mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola şi pe care OMS l-a vizitat de asemenea.

Ben Embarek a spus că a avut cu interlocutorii săi chinezi „discuţii foarte sincere”, utile „pentru a înţelege” poziţia lor „asupra unor afirmaţii văzute şi citite în media” despre originea coronavirusului.

La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a acuzat nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan. Totuşi, până acum nu a apărut nicio probă care să acrediteze această ipoteză, precizează AFP.

Toate aceste presupuneri ar constitui „scenarii excelente pentru filme şi seriale”, a mai spus şeful echipei de experţi ai OMS, care a promis totuşi că va „urmări ştiinţa şi faptele” pentru a trage o concluzie definitivă asupra originii pandemiei.

Delegaţia ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan, potrivit lui Ben Embarek.

Nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun”, a atras el atenţia.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *