Primăria Iași a aprobat demararea procedurilor pentru executarea Pasajului subterat de la Palatul Cuturii. Primarul, Mihai Chirica a alocat pentru acest proiect peste 24 de milioane de lei. Pasajul subteran va fi construit în vederea fluidizării traficului între Str.A. Panu-Str.Palat și crearea unui aliniament continuu de promenada dinspre B-dul. Ștefan cel Mare si Sfânt către Palatul Culturii.
Tramvaiele și mașinile vor putea circula prin pasajul subternat prevăzut cu 4 benzi de circulație, câte 2 pe sens, iar benzile de lângă axul străzii vor avea cale de rulare și un trafic mixt pentru tramvaie și auto. Din punct de vedere tehnic, pasajul va avea o lungime de 70 m, iar rampele de acces vor fi de 270 m, astfel pasajul ar urma să aibă, în total, o lungime de aproximativ 340 m. Rampa cu intrare pe Str. A. Panu va avea o lungime de 120 m, iar cea de pe Str. Palat 150 m. Lățimea pasajului subteran va fi de 15 m. Lucrările vor afecta un tronson de 450 m din actuala infrastructură, iar noua linie de tramvai va avea o lungime de 865 m.
Un prim efect al construirii pasajului va fi extinderea pietonalului spre Palatul Culturii. De asemenea, relocarea căii de rulare a tramvaielor va duce la eliminarea traficului auto din faţa Palatului şi, implicit, a parcării.
Principalele avantaje ale construirii pasajului sunt:
- Fluidizarea traficului auto ca urmare a eliminării intersecției semaforizate și a trecereilor pentru pietoni și, implicit a timpilor de așteptare.
- Optimizarea traseului de transport public cu tramvaiul în zona centrală a orașului.
- Sporirea măsurilor de siguranță și confort în deplasare.
- Reorganizarea circulației, a marcajelor și semnalizării rutiere.
- Reamplasarea stațiilor de transport în comun și de taximetre.
- Protejarea obiectivelor istorice din zonă ca urmare a eliminării deplasării tramvaielor la suprafață și a vibrațiilor aferente.
- Optimizarea spațiului urban existent prin sporirea suprafețelor destinate pietonalului dinspre B-dul. Ștefan cel Mare către esplanada Palatului și a dotărilor de mobilier aferent, aspecte menite să revigoreze viața urbană.
- Creșterea atractiviății mersului pe jos și a deplasărilor cu mijloace individuale de transport nemotorizate.
Valoarea totală a investiției este de 24 de milioane de lei, fără TVA, adică 2,9 milioane de euro, plus TVA. Finanțarea va fi efectuată din fondurile bugetare ale Primăriei Iași. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22 august 2022.