Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților are mari șanse să ajungă la Curtea Constituțională. Sesizarea instanței de control a Constituției va fi făcută miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Secțiile unite ale ICCJ au fost convocate de la ora 18 de președintele instanței supreme, Corina Corbu.
Pensiile speciale, categorie în care sunt incluse și pensiile de serviciu ale magistraților, au fost eliminate marți în urma votării unei legi la Camera Deputaților, care este for decizional.
Noua lege îi afectează pe parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, cu excepția militarilor și polițiștilor.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, potrivit publicației Știri pe surse.
Potrivit art.15, alin. (1) al Legii 47/1992, „Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.”
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constituie în Secţii Unite pentru: (…) c)sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.” arată art. 25 din Legea 304/2004.
Probleme de constituționalitate ale legii abrogării pensiilor de serviciu au fost ridicate marți și de liderul USR, Dan Barna, care susține că nu a fost lăsat de reprezentanții PSD să prezinte amendamentele.
„Am încercat să prezentăm nişte amendamente care ar fi eliminat în foarte mare măsură aceste probleme, nici măcar nu ni s-a permis prezentarea acestora amendamente sub un artificiu de procedură că vezi, Doamne, nu am fi apucat să spunem în prima parte a şedinţei. Încă un abuz clasic pentru modalitatea în care înţelege PSD să conducă şedinţele Parlamentului. Am votat acest proiect de lege, fără îndoială va ajunge la Curtea Constituţională” a declarat Dan Barna.