Produsele petroliere achiziționate de Departamentul de Apărare SUA
Produsele petroliere achiziționate de Departamentul de Apărare SUA

Produsele petroliere achiziționate de Departamentul de Apărare al SUA prin intermediul furnizorilor din Grecia și Turcia ar putea avea origine rusă, în ciuda sancțiunilor occidentale care limitează achiziția acestora.

Potrivit unei investigații realizate de The Washington Post și preluate de European Pravda, via B1TV, o parte din petrolul rusesc a fost livrat către rafinăria greacă de petrol Motor Oil Hellas de pe coasta Mării Egee, în baza contractelor Pentagonului pentru deservirea armatei SUA. După impunerea sancțiunilor asupra petrolului rusesc, acesta nu a mai fost livrat direct la uzină, ci a fost direcționat către un terminal petrolier turcesc din orașul Dörtyol, unde a fost amestecat și distribuit în mai multe vase petroliere pentru a-și ascunde originea.

Investigația estimează că Dörtyol a primit 5,4 milioane de barili de petrol în ultimii doi ani, dintre care 1,9 milioane de barili nu proveneau din Rusia. Cu toate acestea, aproximativ 2,7 milioane de barili au provenit din Rusia de la impunerea sancțiunilor Uniunii Europene în februarie.

Investigația realizată de The Washington Post nu a putut stabili cu exactitate procentul de petrol de origine rusă prezent în produsele petroliere achiziționate de Pentagon. Acest lucru se datorează utilizării mai multor compuși care nu pot fi urmăriți în întregime pe parcursul procesului de rafinare.

Cu toate acestea, se știe că începând cu luna martie 2022, când Statele Unite au impus sancțiuni care interzic importurile de petrol rusesc, Pentagonul a încheiat noi contracte în valoare de aproape 1 miliard de dolari cu Motor Oil Hellas.

Pentagonul a declarat că nu este conștient de originea rusă a produselor petroliere, deoarece responsabilitatea respectării sancțiunilor revine furnizorilor, în special Motor Oil Hellas. Agenția nu dispune de instrumente pentru a verifica furnizorii, au spus oficiali ai acesteia.

Motor Oil Hellas a spus că compania „nu cumpără, procesează sau comercializează petrol sau produse rusești” și „toate importurile sale sunt certificate de origine nesancționată”.

Anterior, Departamentul Trezoreriei SUA a emis cereri către 30 de proprietari de nave suspectate că transportau petrol rusesc în încălcarea plafonului de preț convenit de statele occidentale.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *