Ungaria câștigă 600 de milioane de dolari numai din petrolul rusesc
Ungaria câștigă 600 de milioane de dolari numai din petrolul rusesc

Ungaria câștigă 600 de milioane de dolari numai din petrolul rusesc, pe care îl importă în detrimentul embargoului impus de țările UE. Sunt bani din taxe pe care guvernul de la Budapesta îi încasează.

Guvernul lui Viktor Orban, care poate în continuare să importe petrol rusesc cu toate că UE a impus un embargo petrolier împotriva Rusiei, a introdus recent o taxă excepțională de 25% asupra diferenței dintre prețul țițeiului rusesc și prețurile internaționale, relatează The Guardian, citat de Digi24.

Eurointelligence estimează că această taxă ar putea să îmbogățească Budapesta cu aproape 600 de milioane de euro pe an în „profituri ascunse”, menționând că suma este una destul de importantă pentru „o economie de această mărime”.

Ungaria este una dintre cele trei state UE, împreună cu Cehia și Slovacia, care au primit derogări de la embargoul petrolului rusesc. După luni de zile de negocieri în legătură cu noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, liderii UE au decis ca până la finalul anului să interzică 90% din importurile rusești și au promis că vor ajunge la o înțelegere „cât de curând” pentru a completa embargoul fără să specifice o dată anume.

Guvernul lui Orban „beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, scrie Eurointelligence.

În analiza Eurointelligence se arată că prim-ministrul ungar are puține motive să se alăture embargoului importurilor de petrol din Rusia. „Pentru Orban, păstrarea importurilor prin conductă și interzicerea tuturor celorlalte lucruri reprezintă ce-i mai bun din ambele lumi”, potrivit agenției.

„Guvernul său beneficiază și de pe urma prețurilor ridicate la petrol și din continuarea livrărilor de țiței rusesc în timp ce își bagă în buzunar o parte din venituri, în detrimentul tuturor celorlalți din UE”, scrie Eurointelligence. „Ce motiv ar avea să renunțe la asta?”

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *