Percheziții la Piața Reșița au fost desfășurate miercuri de polițiștii
Percheziții la Piața Reșița au fost desfășurate miercuri de polițiștii

Percheziții la Piața Reșița au fost desfășurate miercuri de polițiștii și procurorii DIICOT, pentru prinderea membrilor unei rețele care făcea trafic cu țigări. Polițiștii îi vizau pe membrii clanului Văncică, potrivit unor surse judiciare, iar piața este controlată de familia comisarului Constantin Negoiță, fost șef al Agenției Naționale Antidrog.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, vizaţi de acţiune sunt Cami Niţă, zis Fane Văncică şi Viorel Niţă, cunoscut cu porecla de „Pinochio al lui Văncică, arată publicația Știri pe Surse.

Indivizii din clanul Văncică sunt suspectaţi că ar fi coordonat grupări care introduceau ilegal în ţară ţigări fără marcaj, de regulă, din Republica Moldova, cu ajutorul unor cetăţeni moldoveni. Ţigările erau apoi vândute în Piaţa Reşiţa din Sectorul 4. Potrivit anchetatorilor, un pachet de ţigări era 10 lei, iar într-o zi, grupările aveau aproximativ 200 de clienţi.

Comunicatul Poliţiei Capitalei- Percheziții la Piața Reșița

„La data de 05.08.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente – DGPMB au efectuat un număr de 37 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Constanța, într-o cauză vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în zona Piața Reșita din București, Sector 4, activează două grupări infracționale, al căror nucleu este reprezentat de doi frați, care au ca principală preocupare comercializarea de țigări fără marcaj fiscal, provenite, de regulă, din Republica Moldova, introduse nelegal pe teritoriul României cu sprijinul unor cetățeni moldoveni și deținute cu încălcarea dispozițiilor legale.

Activitățile de comercializare a țigărilor provenite din contrabandă sunt desfășurate în două „puncte de desfacere”, poziționate strategic la extremitățile Pieței Reșița.

Astfel, unul dintre ei coordonează activitatea infracţională de comercializare a ţigărilor de contrabandă ce se desfăşoară la o garsonieră pe care o deţine la parterul unui bloc din apropierea pieței, acesta fiind sprijinit de alte persoane care în momentul în care în zonă îşi fac apariţia organele de poliţie, îl anunţă pentru a închide fereastra.

Pe de altă parte, celălalt lider coordonează activitatea infracţională de comercializare a ţigărilor de contrabandă ce se desfăşoară într-un spaţiu comercial aflat pe exteriorul complexului din Piaţa Reşiţa, în care funcţionează aparent un amanet. Și la acest punct de desfacere sarcinile membrilor grupării sunt foarte bine stabilite, în sensul că, în timp ce una dintre persoanele menţionate mai sus se află în interiorul amanetului şi vinde ţigări de contrabandă pe fereastra uşii de acces în amanet, ceilalţi stau afară în stradă şi abordează potențialii clienți, pe care îi îndrumă să cumpere ţigări.

Totodată, cei aflaţi în afara amanetului asigură zona şi îl anunţă de fiecare dată (de cele mai multe ori prin intermediul unei staţii de emise recepţie) pe cel aflat în interior despre eventuala prezență în zonă a organelor de poliție.

Activitatea de comercializare a țigaretelor se desfășoară și aici după un program strict, începând cu ora 08:00 și până în jurul orei 19:00, existând, de asemenea, o medie de aproximativ 200 de clienți pe zi, iar prețul unui pachet de țigarete este de aproximativ 10 lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 26 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea de Analiza Informaţiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *