Compania farmaceutică Pfizer, a dat în judecată guvernul Ungariei
Compania farmaceutică Pfizer, a dat în judecată guvernul Ungariei

Compania farmaceutică Pfizer, împreună cu partenerul său BioNTech, a dat în judecată guvernul Ungariei în ianuarie 2022 pentru livrarea a 3 milioane de doze de vaccin COVID-19, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer în noiembrie 2022 că nu intenționează să plătească, invocând conflictul din Ucraina.

Documentele judecătoreștiobținute de POLITICO arată că Pfizer și BioNTech au deschis proceduri judiciare într-un tribunal belgian, iar discuțiile cu guvernul ungar continuă. Această acțiune legală este similară cu cea împotriva Poloniei, unde Pfizer și BioNTech au dat în judecată țara pentru refuzul de a accepta și plăti livrările de doze COVID-19 comandate, transmite B1TV.

În cazul Ungariei, disputa se referă la livrarea a 3 milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte și să le plătească. Procesul este în desfășurare într-un tribunal belgian, iar o primă audiere a avut loc în martie, respingându-se cererea Pfizer privind o hotărâre rapidă. Disputa cu Polonia se referă la livrarea a 60 de milioane de doze, iar audierea în instanță este programată pentru 30 ianuarie.

Marți, Tribunalul Francofon de Primă Instanță din Bruxelles a organizat o scurtă primă audiere referitoare la cazul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până pe 30 ianuarie.

Procesele vaccinurilor

Aceste acțiuni legale se adaugă unui număr tot mai mare de proceduri judiciare în legătură cu achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei, cu companii farmaceutice și guvernele țărilor europene.

În România, procurorii au obținut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștrii ai Sănătății, susținând că au achiziționat nejustificat prea multe vaccinuri COVID-19 și, prin urmare, au cauzat statului prejudicii de peste 1 miliard de euro.

Lobbystul belgian Frédéric Baldan a intentat un dosar penal împotriva președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru presupusul său rol de a ajuta la intermedierea celui mai mare contract de vaccin al UE, pentru 1,1 miliarde de doze. Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre parlamentarii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat unul dintre parlamentari, Alain Mertes, pentru POLITICO.

Între timp, New York Times a dat în judecată Comisia pentru că a refuzat să dezvăluie mesajele text menționate într-un interviu NYT din aprilie 2021 cu von der Leyen. În articol, președintele Comisiei a vorbit despre eforturile sale de cumpărare a vaccinurilor și despre SMS-urile schimbate cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

În cele din urmă, organul de supraveghere al criminalității financiare al UE, Parchetul European, a anunțat într-un comunicat de presă concis în octombrie anul trecut că a deschis o investigație privind achiziționarea de vaccinuri. EPPO nu a precizat pe cine investighează.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *