Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a emis un avertisment serios cu privire la un „risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană” în sezonul sărbătorilor. Declarația vine în contextul polarizării societății din cauza conflictului Israel-Hamas, care intensifică amenințarea de violență.

Comisarul Ylva Johansson a subliniat faptul că polarizarea generată de războiul dintre Israel și Hamas a crescut pericolul de atacuri teroriste în UE. Avertizarea survine la scurt timp după ce un turist a fost înjunghiat mortal la Paris, eveniment care a ridicat nivelul de îngrijorare cu privire la securitatea în perioada sărbătorilor, transmite B1TV.

Un turist german de 23 de ani, numit Collin B. a fost înjunghiat mortal, iar iubita lui și un alt turist britanic au fost răniți.

Cuplul german vizitase Disneyland Paris, Luvru și făcuse selfie-uri în fața Turnului Eiffel înainte de atac. Poliția a declarat că suspectul francez în vârstă de 26 de ani, identificat ca Armand R, care provine dintr-o familie iraniană nereligioasă, și-a jurat credință grupării Stat Islamic.

Individul, care a fost arestat la fața locului, fusese anterior încarcerat pentru că a planificat un complot terorist în cartierul de afaceri La Défense din afara Parisului. În 2020, el a fost intervievat de poliția franceză pentru că a comunicat cu Abdoullakh Anzorov, care l-a ucis pe profesorul Samuel Paty.

Procurorul anti-terorist Jean-François Ricard a spus că mama lui Armand R și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul său, deși nu existau probe la momentul respectiv pentru a lua măsuri suplimentare împotriva lui.

Buget de 30 de milioane de euro pentru securitate

UE a anunțat alocarea suplimentară de 30 de milioane de euro pentru întărirea securității în această perioadă tensionată. Cu toate acestea, nu au fost furnizate informații specifice care să ducă la acest avertisment.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a atras atenția asupra necesității monitorizării atente a amenințărilor și propagandei, subliniind riscul de radicalizare a agresorilor islamiști violenți.

Multe țări europene au înregistrat o creștere a crimelor motivate de ură în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, cu un impact vizibil asupra securității și al intensificării tensiunilor sociale. Miniștrii UE s-au reunit pentru discutarea măsurilor de securitate și supraveghere a riscurilor pe termen scurt și lung.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *