Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea semnificativă a numărului de angajați la stat, în ciuda declarațiilor din coaliția PSD-PNL privind reducerea cheltuielilor.

Năsui a subliniat că, în pofida promisiunilor de a reduce cheltuielile și numărul de posturi la stat, datele arată contrariul. El menționează că, în prezent, statul are cel mai mare număr de angajați din ultimii 13 ani, de când există date disponibile în acest sens. Critica lui Năsui vizează în special creșterea numărului de angajați la Secretariatul General al Guvernului, controlat de premierul Ciolacu, unde s-au înregistrat 400 de angajări noi.

De vreo doi ani de zile auzim placa asta că se taie cheltuielile, că se strânge cureaua. Că până aici ne-a fost dar până acum nu s-a constatat asta în cifre. Nu am constatat nici în cifrele de execuție bugetară, în cheltuielile statului și nu o constatăm nici în numărul de angajați. Asta este și o foarte tristă remarcă pe care am făcut-o și eu că practic am ajuns să avem cel mai mare număr de angajați la stat din ultimii 13 ani. Niciodată în ultimii 13 ani statul nu a avut mai mulți angajați decât acum. Domnul Ciolacu care de altfel se laudă că strângem cureaua, că nu va mai suferi privatul, că vor suferi politicienii a crescut numărul de angajați la stat cu 5.000 de când a devenit prim-ministru. Numai la SGG-ul pe care îl controlează el a crescut cu 400 numărul de anjajați. Deci este o poveste asta cu reducerea de cheltuieli și de posturi. Deocamdată nu se vede” a declarat Claudiu Năsui, marți seară, într-o emisiune B1TV.

Năsui explică că, deși Guvernul anunță blocarea posturilor la stat, se fac angajări constante prin intermediul unor excepții specifice adăugate în lege, iar deciziile sunt luate și prin memorandumuri. Această practică este criticată pentru lipsa de transparență și disonanța între declarații și acțiuni: „Sunt blocate în afară de unele. Pun excepțiile direct în lege și apoi mai pun o frază care este foarte importantă: și toate cele care se vor aproba prin memorandum. Practic una zic, alta fac. E o formă de a minți. Nu există un mecanism pentru a limita creșterea statului. Statul este o organizație în care e foarte ușor să angajezi oameni. Nimeni nu spune nimic pentru că nu dai din banii tăi sau partidului, ci din banii contribuabilului. În schimb, dacă vrei să dai pe cineva afară e misiune imposibilă, extrem de greu. Fiecare director de agenție, ministru îi e foarte ușto să aducă oameni care apoi rămân în sistem, apoi mai vine altul și tot așa… Dacă nu îți faci treaba, dacă nu produci valoare adăugată într-un loc, mai bine te duci în privat”.

Fostul ministru evidențiază că statul nu dispune de mecanisme eficiente pentru a limita creșterea sa. În acest context, atrage atenția că, în sectorul public, angajarea este ușoară, în timp ce concedierea devine o misiune dificilă. Năsui susține că este necesară o evaluare riguroasă a eficienței și valorii adăugate a angajaților din instituțiile publice.

Liderul USR aduce în discuție faptul că, în ciuda promisiunilor de reducere a cheltuielilor, Guvernul a înființat în acest an trei noi agenții și se pregătește să creeze încă una. El subliniază necesitatea eliminării posturilor care nu contribuie la creșterea valorii în cadrul statului.

s

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *