Plafonarea pensiilor prin PNRR ar trebui eliminată, consideră Marius Budăi
Plafonarea pensiilor prin PNRR ar trebui eliminată, consideră Marius Budăi

Plafonarea pensiilor prin PNRR ar trebui eliminată, consideră ministrul muncii, Marius Budăi. Demnitarul va insista pentru modificarea Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în acest sens, pentru că „în nicio lege a pensiilor din UE” nu scrie că trebuie să fie încadrarea până la un anumit procent.

Reforma pensiilor inclusă în PNRR presupune că nivelul pensiilor nu poate depăşi procentul de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Conform ministrului Muncii, media europeană privind ponderea pensiilor în PIB este între 12,5% şi 13%, relatează Digi24.

Aş merge pe rezolvarea inechităţilor, în principal. Noi, în Legea 127, când am promovat-o în Parlament, am avut un procent de 11,7%, conştienţi fiind că puterea economică a României nu ne poate duce chiar la media UE, dar trebuie să tindem şi noi acolo. Eu aş elimina total procentul. Nu scrie nicăieri, în nicio lege a pensiilor din UE, şi chiar m-am interesat, nu scrie că ne încadrăm în atât. Nu scrie. Eu voi propune eliminarea procentului. Reprezentanţii Comisiei Europene au fost de acord, şi mai ales Banca Mondială a fost de acord şi a spus Comisiei Europene că fiecare stat membru ar trebui să aibă independenţa de a-şi decide politicile sociale şi economice. Bineînţeles, respectând reglementările Tratatului pentru că suntem un stat membru al Uniunii Europene şi suntem un susţinător al proiectului european. Sunt proeuropean convins şi de aceea spun că prin preocupările sale un stat trebuie să aibă independenţa în a-şi decide politicile”, a afirmat Marius Budăi.

Marius Budăi a subliniat necesitatea renegocierii mai largi a PNRR.

Nu înţeleg de ce în PNRR nu avem niciun euro pentru managementul apei în România, pentru irigaţii. Trebuie să discutăm acest aspect. Nu înţeleg de ce în PNRR trebuie să fim condamnaţi la sărăcie. Şi acest aspect trebuie să fie discutat şi cu siguranţă va fi discutat. Vă spun sincer: nu m-am temut nici când un anumit premier mi-a cerut demisia. Nu mă voi teme nici de acum încolo şi nu voi renunţa”, a mai spus Budăi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *