Plafonarea prețurilor la energie necesită o soluție a forțelor politice
Plafonarea prețurilor la energie necesită o soluție a forțelor politice

Plafonarea prețurilor la energie necesită o soluție care să vină de la mai multe partide politice, spune ministrul energiei, Virgil Popescu, care îi cheamă toate forțele politice la masa negocierilor.

„Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”, a spus Popescu miercuri seară, într-o emisiune B1TV

Întrebat dacă plafonarea prețurilor la energie va mai fi negociată în Parlament, ministrul interimar al Energiei a afirmat: „Eu vreau să dau un mesaj foarte clar către toți colegii mei din Parlament că suntem dispuși să ne punem la masă și să găsim cea mai bună soluție pentru români. Să lăsăm la o parte orgoliile, și noi vrem plafonare în plus, și ceilalți vor plafonare, haideți să vedem cum o facem. Nu vreau să iasă PNL sau PSD, sau USR că e cea mai bună schemă, nu, haideți să facem o schemă împreună”.

Plafonarea prețurilor ar fi putut fi făcută și la nivelul Guvernului, însă în situația unui guvern demis prin moțiune de cenzură, acesta nu mai poate emite ordonanțe. „Orice plafonare poate fi făcută prin ordonanță. Din păcate, nu mai putem da ordonanțe. În penultima zi când puteam să dăm ordonanță, am luat toate avizele pentru această ordonanță de compensare. Când o să avem Guvern, cu certitudine, în prima ședință de Guvern, dacă nu se rezolvă în Parlament mai repede, sigur că Guvernul va rezolva această ordonanță de urgență”.

Referitor la Legea consumatorului vulnerabil, Virgil Popescu a spus: „Consumatorul vulnerabil este derulat ca această schemă (cea privind compensarea facturilor la energie, n.r.). Această schemă e derulată de către Ministerul Muncii prin Agenția națională și Agențiile județene de prestații sociale, acele AJPIS, în colaborare cu primăriile, cu UAT-urile. Practic, cel care este vulnerabil trebuie să se ducă la primăria respectivă pe raza căruia are domiciliul, completează acele documente, acele documente ajung la furnizori, furnizorii fac calculele și implementează în sistemul informatic, le dau acel discount în factură și apoi recuperează banii, ca aici, de la Ministerul Muncii, de la bugetul de stat, prin agențiile județene și agenția națională de prestații”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *