Platforma anti-fake news este pregătită de guvern în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență. Ce este îngrijorător cu adevărat este însă că vor fi etichetate ca știri false orice fel de relatări despre eventuale ilegalități și cazuri de corupție în cadrul Executivului și al aparatului administrativ.

Mai exact, este o platformă informatică care va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, care va fi pregătită de un grup de lucru din cadru DSU. La aceată inițiativă se va alătura Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri, scrie profit.ro.

Însă, știrile despre corupția Guvernului vor fi semnalate ca fake-news în platforma pregătită de autorități.

Conform aceluiaşi mesaj, din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

Guvernul a cerut ministerelor să trimită câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză, potrivit profit.ro.

Prima dintre combinaţiile de cuvinte care va fi semnalată ca o posibilă dezinformare şi propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în acelaşi text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Iohannis cu un context de “corupţie” ori “incompetenţă”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtişag”.

Datele pe care platforma informatică le va interpreta ca fiind dezinformare sau propagandă în mediul online vor ajuta autoritățile să le contracareze rapid prin comunicate de presă, intervenții în studiourile TV, opinii de experți.

Presa de investigații, în vizorul Guvernului

Pentru presa de investigaţie, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe reţele sociale”, explică Profit.ro, adăugând că, în opinia comunicatorilor guvernului, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la Bucureşti este corupt” este un narativ al dezinformării şi propagandei.

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică şi extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei”, au explicat cei din echipa de comunicare a Guvernului în mesajul adresat departamentelor de comunicare din ministere.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *