Prețurile la petrol au scăzut pentru a doua zi consecutiv, dar prețurile la benzinării au rămas la fel de mari. La cotațiile internaționale ale petrolului s-a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din noiembrie până în prezent. Totul, în contextul în care dilema importurilor a fost clarificată iar statele europene nu vor opri importurile de petrol din Rusia, relatează B1TV.

Potrivit Bloomberg, prețul țițeiului Brent era în scădere cu 1,42%, la 107,78 dolari la ora 04:25 (ora României) după ce în ședința precedentă se corectase deja cu 1,6%. Țițeiul american West Texas Intermediate s-a ieftinit cu 0,13%, la 105,88 dolari pe baril, după un declin de 2,5%, joi.

Prețurile la petrol au scăzut, dar au rămas ridicate la pompă. Maximul ultimilor 14 ani a fost atins luni, când a ajuns la 139,13 dolari pe baril. În această săptămână, indicele Brent a consemnat o scădere de 7%.

Totuși, benzinarii păstrează prețurile explozive la benzină și motorină, deși petrolul se ieftinește.

În ciuda scăderilor prețurilor la petrol, tarifele de pompă nu au scăzut. În weekendul trecut, adică în urmă cu mai puțin de o săptămână, în București, prețul mediu al unui litru de benzină standard era în jur de 7,3 lei.

Astăzi, prețul mediu trece de 8 lei pentru un litru, potrivit Peco Online. La finalul anului trecut, în octombrie, prețul unui litru de benzină costa 6,1 lei, la acea vreme maximul din ultimii 7 ani.

Astfel, analizând doar ultimele 6 luni, prețul benzinei a crescut în mod nejustificat, într-un mod accelerat, cu peste 30%.

ANPC suspectează benzinarii de „cartelizare” și promite sancțiuni severe pentru companiile care au profitat de vulnerabilitățile românilor, în actualul contextul socio-economic.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *