Rata de utilizare a plăților online a crescut semnificativ în România în ultimii ani. În 2016, doar 79% din totalul tranzacțiilor erau efectuate în numerar, în timp ce în 2022, acest procentaj a scăzut la 59%. Această creștere a plăților online se datorează mai multor factori, inclusiv:

-Expansiunea internetului și a smartphone-urilor, care au făcut plățile online mai accesibile și mai convenabile;

-Creșterea numărului de comercianți care acceptă plăți online;

-Promovarea plăților online de către guvern și de către bănci.

Proiectul de lege care vizează modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare prevede obligativitatea angajatorilor, care se încadrează în anumite marje fiscale, de a plăti salariaților remunerațiile prin transfer bancar. Acest proiect de lege a fost inițiat pentru a îmbunătăți incluziunea financiară, promovând necesitatea deschiderii și utilizării unui cont de plăți pentru servicii de bază, pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, dar și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, transmite B1TV.

Renunțarea la banii cash a fost anunțată pe multe canale, în Europa și la noi, iar supozițiile au circulat pe fondul proiectului de Lege care vizează modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, care face referire la obligativitatea angajatorilor, care se încadrează în anumite marje fiscale, de a plăti salariaților remunerațiile prin transfer bancar.

George-Cristian Tuță (PNL) a propus proiectul de lege pentru a îmbunătăți incluziunea financiară, promovând necesitatea deschiderii și utilizării unui cont de plăți pentru servicii de bază, pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, dar și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului.

În ceea ce privește comercianții, eliminarea numerarului nu este prevăzută în nicio prevedere legală, ci, din contră, prevederile legale se referă la obligarea magazinelor să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar, pe lângă plățile cash.

Chiar și așa, documentul a fost retras „Vom trimite înapoi la comisiile de specialitate proiectul pentru următoarele două săptămâni pentru noi amendamente care să înlocuiască obligația tuturor angajatorilor de a plăti salariile doar pe card, indiferent de preferințele angajaților, cu un drept al angajaților de a opta, dacă doresc, pentru încasarea prin mijloace electronice”, a declarat deputatul PNL George-Cristian Tuță, potrivit ziare.com.

Beneficiile incluziunii financiare

Beneficiile incluziunii financiare sunt numeroase, atât pentru utilizatorii de servicii financiare, cât și pentru furnizorii de finanțe digitale, guverne și economie. Printre aceste beneficii se numără:

-Reducerea sărăciei și inegalității;

-Creșterea productivității economice;

-Reducerea criminalității;

-Îmbunătățirea accesului la educație și sănătate;

-Creșterea mobilității sociale.

Eliminarea numerarului ar putea avea o serie de riscuri, inclusiv reducerea confidențialității, creșterea riscului de fraudă, reducerea accesului la servicii financiare pentru persoanele vulnerabile și creșterea costurilor pentru comercianți.

Numerarul este o formă de plată sigură și confidențială.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *