PNL a scăzut în preferințele de vot ale românilor până la 18%
PNL a scăzut în preferințele de vot ale românilor până la 18%

PNL a scăzut în preferințele de vot ale românilor până la 18% și a fost devansat de PSD cu 34%, arată un sondaj realizat de Politico. AUR a crescut semnificativ la 14% în timp ce USRPLUS se situează abia pe locul 4, cu 12%. UDMR își păstrează procentul de 5-6%.

Scăderea abruptă înregistrată de liberali începe de la mijlocul lunii iunie, atunci când Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a împlinit șase luni de guvernare.

PNL a scăzut în preferințele de vot. Totodată, campania de vaccinare s-a împotmolit, iar reformele din Justiție au întârziat să apară, fapt taxat de cel mai recent raport MCV, publicat în iunie. Și în luna iulie PNL a continuat să scadă în sondajul Politico, perioadă care coincide cu Congresul liberalilor care urmează să își aleagă liderul în 25 septembrie. PNL este, în prezent măcinat de lupta agresivă dintre taberele Orban și Cîțu, acutizată după scandalul celor două dosare din SUA ale premierului, cel al condamnării pentru că a condus după ce a consumat o cantitate semnificativă de alcool și cel al unui împrumut bancar despre care au apărut informații că nu ar fi fost restituit, relatează G4Media.

Scăderea USRPLUS pornește de la jumătatea lunii aprilie, când avea 17%, este mai puțin abruptă decât cea a PNL, dar constantă, astfel că alianța înregistrează acum 12%. Declinul poate fi explicat prin faptul că USRPLUS a fost pusă într-un con de umbră de liberali și nu a reușit să livreze rapid principalele obiective asumate în campania electorală, mai ales cele din Justiție, cum ar fi, spre exemplu, desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților.

În schimb, AUR a început să crească direct proporțional cu scăderea USRPLUS, conform datelor prelucrate în sondajul realizat de publicația Politico. Explicațiile pentru creșterea constantă a alianței ar putea fi eșecul campaniei de vaccinare, amplificarea discursului împotriva măsurilor de prevenire a combaterii pandemiei și lipsa reformelor promise de coaliția de guvernare.

De la începutul lunii mai, PSD înregistrează o creștere semnificativă și constantă, câștigând în trei luni 6 procente, de la 28% la 34%.

Sondajul Politico mai arată un PPU de 4% (formațiunea politică patronată de Dan Voiculescu) și același procent este valabil și pentru PRO România, formațiunea fondată de Victor Ponta, dar și pentru PMP condus de Eugen Tomac. Până la sfârșitul lunii iulie, PPU și PRO România pierd câte un procent fiecare.

Sondaj Politico cu preferințele de vot
Sondaj Politico cu preferințele de vot

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *