SUA ar putea renunța la rolul de „jandarm mondial” iar Germania și restul țărilor europene ar trebuie să se descurce singure, spune un fost consilier al ex-cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Retragerea SUA ar putea începe imediat ce va fi reales președintele Donald Trump.

Christoph Heusgen, președintele Conferinței pentru Securitate de la München, consideră că Donald Trump ar putea reduce angajamentele față de NATO, dacă e reales într-un interviu acordat publicației Handelsblatt, transmite B1TV.

Heusgen a fost consilier pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate al fostului cancelar german Angela Merkel. El a cerut configurarea unor poziții mai clare ale Guvernului Olaf Scholz privind actualele crize internaționale – conflictul dintre Israel și grupul islamist Hamas, posibilitatea acordării unor garanții de securitate Ucrainei și riscul escaladării crizei în Strâmtoarea Taiwan.

Am fost consilier al cancelarului când președinte al SUA era Donald Trump. El a adus în discuție din 2017 apartenența Statelor Unite la NATO. A amenințat atunci cu retragerea SUA din Alianța Nord-Atlantică, dacă europenii nu vor începe să aibă contribuții corecte. Eu nu cred că Trump va avea altă opinie dacă obține al doilea mandat de președinte al SUA”, a declarat Christoph Heusgen.

Președintele Conferinței pentru Securitate de la München consideră că Uniunea Europeană trebuie să își intensifice apărarea, în condițiile unei posibile retrageri a Statelor Unite.

Germania și Europa trebuie să fie cât de mult posibil pe propriile picioare în materie de politici de securitate. Statele Unite nu vor mai vrea și nu vor mai putea să joace rolul de «jandarm mondial»”, a subliniat Christoph Heusgen.

Christoph Heusgen atrage atenția că Administrația de la Beijing va avansa planurile pentru posibilitatea anexării Taiwanului.

În privința Taiwanului, trebuie să fim pregătiți pentru toate posibilitățile. Președintele Xi Jinping vrea să rămână în istorie ca fiind liderul care a reușit anexarea Taiwanului. Are 70 de ani. Trebuie să ne pregătim și trebuie să transmitem foarte clar Chinei că prețul pe care va trebui să îl suporte în această situație va fi enorm”, a insistat Christoph Heusgen.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *