Vineri, 9 decembrie, Ilya Yashin va afla sentința dată de judecători în cazul său intens mediatizat – după ce acesta a publicat informații despre masacrul din orașul ucrainean Bucha, poziționându-se ”în afara legii”, potrivit autorităților – iar criticul Kremlinului riscă, așa cum au cerut procurorii, până la 9 ani de detenție.

Ilya Yashin a avut dreptul de a-și spune un ”ultim cuvânt” în fața judecătorilor, transmițând în discursul său că această expresie – ”ultimul cuvânt al inculpatului” – are conotații sumbre, ca și cum cineva ar încerca să-l facă să nu mai ”deschidă gura” niciodată.

 Doamnelor si domnilor, trebuie să fiți de acord că expresia „ultimul cuvânt al inculpatului” sună foarte sumbru, ca și cum, după ce voi vorbi, îmi vor închide gura și îmi vor interzice să mai vorbesc vreodată. Toată lumea înțelege că tocmai acesta este ideea. Sunt izolat de societate și întemnițat pentru că ei vor să tac, deoarece în parlamentul nostru nu mai este un loc pentru discuții și Rusia trebuie să fie de acord, în tăcere, cu orice măsuri pe care le ia guvernul său.

Dar promit că, atâta timp cât voi trăi, nu voi face niciodată pace cu așa ceva. Misiunea mea este să spun adevărul. Am vorbit în piețe, în studiourile de televiziune, în parlament și nu voi înceta să o vorbesc nici din spatele gratiilor. După cum a spus un autor clasic: «Minciunile sunt religia sclavilor și stăpânilor. Adevărul este zeul omului liber»”, a spus criticul lui Vladimir Putin la începutul discursului ținut în fața judecătorilor.

”Este mai bine să petreci 10 ani după gratii ca om cinstit”

Ilya Yashin a precizat, în fața instanței de judecată, că nu avut și nu are de gând să părăsească Rusia, singurul său țel fiind acela de a spune adevărul.

Indiferența este exclusă în fața victimelor războiului din Ucraina, a mai spus politicianul rus, punctând că este mult mai bine să fii un om cinstit și să stai 10 ani în închisoare decât să nu spui nimic.

Trebuie să rămân în Rusia, trebuie să spun adevărul cu voce tare și trebuie să opresc cu orice preț vărsarea de sânge. Mă doare fizic să mă gândesc câți oameni au fost uciși în acest război, câte vieți au fost distruse și câte familii și-au pierdut casele. Nu poți fi indiferent. Și jur că nu regret nimic. Este mai bine să petreci 10 ani după gratii ca om cinstit decât să arzi de rușine – în tăcere – din cauza sângelui vărsat de guvernul tău.

Aș dori să mă adresez președintelui rus Vladimir Putin, bărbatul responsabil de această baie de sânge care a semnat legea «cenzurii militare» și conform voinței căruia sunt în prezent în închisoare”, a mai spus Ilya Yashin înainte de a-și transmite mesajul către Vladimir Putin.

”Domnule Putin, când vă uitați la consecințele acestui război teribil, probabil că înțelegeți deja gravitatea greșelii pe care ați făcut-o pe 24 februarie. Nimeni nu ne-a salutat armata cu flori. Ei ne numesc invadatori și ocupanți”

Ilya Yashin

”Crede-mă, Rusia va fi, într-o zi, liberă și fericită”

Ilya Yashin ar putea fi condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”răspândirea de informații false” despre ”operațiunea militară specială” declanșată, din ordinul lui Vladimir Putin, în data de 24 februarie 2022, însăa fost tranșant în mesajul său, transmițându-i ”Țarului” de la Kremlin că numele său este asociat cu ”moartea și distrugerea”.

Poporul ucrainean nu va ierta niciodată această tragedie, a insistat politicianul rus, iar Vladimir Putin nu se află în război cu Ucraina, ci și cu poporul rus.

Numele tău (n.red. – al lui Vladimir Putin) este acum ferm asociat cu moartea și distrugerea. Ai provocat o tragedie groaznică pentru poporul ucrainean, care probabil nu ne va ierta niciodată. Dar nu duci un război doar cu ucrainenii, ci ești în război și cu proprii cetățeni.

Trimiți sute de mii de ruși la război. Mulți se vor întoarce cu dizabilități sau își vor pierde mințile din cauza a ceea ce au văzut. Pentru tine, acesta este doar un număr de morți, un număr într-o coloană. Dar pentru multe familii, aceasta înseamnă durerea insuportabilă de a pierde un soț, un tată sau un fiu.

Sute de mii de cetățeni noștri și-au părăsit țara pentru că nu vor să ucidă sau să fie uciși. Oamenii fug de tine, domnule președinte. Nu vezi? Trebuie să recunoaștem că politica noastră cu privire la Ucraina a fost o greșeală, să ne retragem trupele de pe teritoriul său și să ajungem la o soluție diplomatică a conflictului. Amintește-ți că fiecare nouă zi de război aduce noi victime. Suficient. Crede-mă, Rusia va fi, într-o zi, liberă și fericită”, a mai spus Ilya Yashin, citat de The Moscow Times.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *