Polițiști în stradă de Paște
Polițiști în stradă de Paște

Polițiști în stradă de Paște. Mai bine de 36.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și alți angajați ai Ministerului de Interne se vor afla în stradă în perioada Sărbătorilor Paștelui, pentru a veghea la respectarea carantinei și a ordonanțelor militare emise în perioada epidemiei de coronavirus. La punctele de frontieră se constată o scădere a traficului chiar și de 90% ceea ce arată că românii din diaspora au înțeles mesajul autorităților de a nu se întoarce acasă în acest an de Paște.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în fiecare zi vor fi la datorie peste 14.000 de poliţişti,​ una dintre misiunile principale fiind intensificarea măsurilor de monitorizare şi control ale traficului rutier şi verificarea respectării condiţiilor de deplasare a persoanelor. De asemenea, vor fi desfăşurate acţiuni pentru combaterea faptelor ce pot pune în pericol sănătatea populaţiei, în special privind comercializarea de produse specifice Sărbătorilor Pascale.

În contextul măsurilor dispuse pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, dar şi pentru misiunile cotidiene de asigurare a ordinii publice, sunt mobilizaţi în medie, zilnic, aproximativ 7.000 de jandarmi, se arată într-un comunicat al MAI, preluat de PsNews.

Astfel, peste 1.200 de jandarmi vor verifica zilnic parcurile şi alte zone de agrement pentru a se asigura că restricţiile de deplasare a persoanelor, dispuse prin ordonanţele militare, sunt respectate.

Totodată, aproximativ 4.000 de poliţişti locali şi 1.500 de militari din cadrul MApN vor acţiona zilnic în sistem integrat în dispozitivele realizate de MAI.

Peste 5.000 de pompieri sunt pregătiţi zilnic pentru executarea misiunilor, cu peste 3.400 de mijloace tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării şi salvării persoanelor din medii ostile vieţii, precum şi pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflaţi în dificultate.

400 de ambulanțe SMURD sunt pregătite pentru urgențe

Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat de peste 400 de echipaje SMURD, cu autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, motociclete SMURD şi ambulanţe pentru transport neonatologic.

De asemenea, peste 4.500 de poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, în întreaga ţară, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar echipaje formate din poliţişti de frontieră, jandarmi şi poliţişti participă la misiuni de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona de frontieră.

Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are pregătite pentru intervenţie, în această perioadă, 13 elicoptere. Pentru misiunile aeromedicale, piloţii IGAv vor utiliza 8 elicoptere EC-135 în cadrul punctelor de operare aeromedicală de la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Craiova, Constanţa, Arad, Galaţi şi Jibou. De asemenea, 5 elicoptere de tip EC-135, Mi-17 şi Mi-8 sunt pregătite să acorde sprijin în misiuni de ordine şi siguranţă publică. Elicopterele EC-135 aflate în serviciu la Galaţi şi Iaşi pot interveni în misiuni umanitare și în Republica Moldova, la solicitarea autorităţilor din statul vecin.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *