Polițiștii aplică avertismente la contravențiile de circulație, aproape în toată țara. Cei care sunt prinși că încalcă legea sunt tratați cu blândețe, cu sancțiunea minimă pentru faptă, întrucât polițiștii au ales această modalitate de protest pentru a obține majorarea salariilor- adică veniturile deja stipulate de legea salarizării în sistemul bugetar.

Încă de la începutul lunii, polițiștii din mai multe județe au luat decizia de a emite preponderent avertismente, în loc de amenzi. Liderul sindical de la Europol, Cosmin Andreica, susține că polițiștii procedează corect alegând această formă de protest prin care pun presiune pe Executiv privând bugetul național de încasările din amenzi, relatează Radio France International.

La începutul lunii, Sindicatul Europol atrăgea atenția că polițiștilor nu le-au mai fost majorate salariile, iar pensiile nu le-au fost indexate. ”NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate”, transmitea Europol într-un comunicat.

Polițiștii aplică avertismente, pentru că nu-și primesc drepturile salariale majorate. Pentru că Guvernul nu a reacționat la nemulțumirile oamenilor legii, polițiștii au trecut la fapte, iar reprezentanții sindicatului au transmis în țară recomandarea de a nu mai fi emise preponderent amenzi, ci avertismente, văduvind în acest mod bugetul național de sume importante.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a declarat revoltat de acest tip de protest. „Mie mi s-a părut puțin ciudat să spui că nu mai dai amenzi în contextul în care nu primești drepturi salariale. O să am o discuție și cu sindicatul acela de poliție”, a spus ministrul.

Până acum, au aderat la această formă de protest polițiștii de la Rutieră din mai multe județe, precum București, Cluj, Constanța, Olt, Giurgiu, Prahova, Vâlcea, Alba, Bacău, Bihor, Dolj, Neamț, Suceava, Mehedinți, Călărași și Mureș.

Pe pagina de Facebook a Europol au fost postate zeci de procese verbale din care reiese că polițiștii emit doar avertismente pentru diverse încălcări ale legii, precum circulația cu ITP expirat, consumul de alcool în spațiul public sau depășirea vitezei legale.

Este, însă, legitim ca polițiștii să se folosească de această metodă pentru a pune presiune pe Guvern pentru obținerea unor drepturi salariale, având în vedere că regimul juridic al contravențiilor este reglementat de lege, iar circumstanțele în care poate fi acordat un avertisment sau o amendă sunt clare și nu pot fi invocate în altă situație?

Liderul sindical de la Europol, Cosmin Andreica, susține că polițiștii procedează corect.

Fiecare poate să interpreteze în orice manieră dorește protestul nostru. Le-aș răspunde totuși cu o analogie la protestul magistraților care au suspendat activitatea la începutul lui 2019 când efectiv magistrații, care nu au dreptul la grevă, au suspendat ședințele de judecată nemulțumiți de modificările legislative ce vizau pensiile de serviciu. La fel s-a întâmplat și în Sănătate și în Învățământ. Așa că, până la urmă, noi suntem nevoiți să atragem atenția în condițiile în care nu suntem băgați în seamă de Guvern”, susține reprezentantul Europol.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *