Image default
Actualitate

Polițiștii nu vor mai împărți lumina de Paște. Acordul MAI-BOR a fost modificat la cererea președintelui Iohannis

Polițiștii nu vor mai împărți lumina de Paște, după ce protocolul dintre Ministerul Administrației și Internelor a fost modificat, a anunțat ministrul Marcel Vela. O delegație a parohiei va împărți lumina, așa cum se hotărâse și înainte de prima variantă a protocolului. Acesta a stârnit opinii contradictorii în rândul opiniei publice și a fost criticat chiar de președintele Klaus Iohannis.

Marcel Vela a comunicat miercuri seară noile măsuri.

„În această seară am avut o discuție cu Patriarhul Daniel şi am ajuns la un nou acord. Având în vedere estimările recente ale specialiştilor, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul Coronavirus, acordul BOR şi MAI din 14 aprilie se modifică”, a anunţat Marcel Vela. potrivit PsNews.

Polițiștii nu vor mai împărți lumina de Paște. Regulamentul ceremoniiilor religioase

Slujbele religioase se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR şi prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice fără participarea credincioșilor în incinta sau în curtea lăcaşurilor de cult.

Pâinea sfinţită va fi distribuită la domiciliul credincioşilor de către personalul clerical şi personalul din parohie, vineri şi sâmbătă, în intervalul 8-17 şi în prima zi de Paşti, între orele 6-12, la solicitarea credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical.

Credincioşii vor primi Paştile şi Sfânta Lumină din pragul casei sau ferestre fără a ieşi în casă. În zona locuinţelor familiale va fi primit de un reprezentant care va purta mască şi mănuşi.

În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină, Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI.

Structurile MAI vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi Sfintei Lumini.

Iohannis a criticat protocolul MAI-BOR

În prima variantă a acordului cu biserica, românii aveau voie să meargă la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere urma să fie distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (…) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a spus președintele, într-o declarație televizată.

Related posts

Guvernul interzice împărtășania credincioșilor cu aceeași linguriță. Cum s-a modificat ritualul în timpul coronavirusului

Constantinescu Gabriel

Este o măsură „prematură” redeschiderea restaurantelor de la 15 iunie, spune Ludovic Orban. “Deocamdată, sunt terasele deschise”

Constantinescu Gabriel

Dan Barna anunță că are COVID-19: „Am aflat în această după-amiază”

Andrada Ionescu

1 comment

Acordul MAI cu BOR este discriminatoriul pentru celelalte culte religioase 30 septembrie 2020 at 19:44

[…] de Interne a încheiat un protocol cu Biserica Ortodoxă Română, prin care credincioșii ortodocși au putut primi lumină și Sfintele Paști. Măsurile nu s-au […]

Reply

Leave a Comment