Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi nu va fi coborât, ceea ce înseamnă că micile firme nu vor mai plăti impozit în condițiile modificării cotei de profit. Nicolae Ciucă a anunțat vineri că Guvernul a renunțat vineri la această măsură, justificând cu predictibilitatea care trebuie să existe pentru antreprenorii români.
Măsura ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, vineri, la începutul ședinței de la Palatul Victoria. Prevederea se regăsea joi în proiectul de OUG de pe site-ul Ministerului Finanțelor.
„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022 a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aș dori să clarific de pe acum acest lucru. Guvernul nu va aproba o astfel de inițiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta, consolida afacerile cinstite. Nu trebuie taxați suplimentar și am discutat, analizat, vom respecta prevederile aplicării Codului fiscal”, a spus premierul, care a prezentat și alte măsuri ce vor fi adoptate vineri, relatează B1TV.
Guvernul, susține Nicolae Ciucă, este preocupat să păstreze echilibrul bugetar. „Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României. Guvernul respectă angajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea în anul viitor un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash”, a adăugat liberalul.
Potrivit prevederii care se regăsea joi în proiectul de OUG, pragul de impozitare ar fi urmat să scadă de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Astfel, firmele cu cifre de afaceri mai mari de 500.000 de euro ar fi urmat să plătească din 2022 un impozit de 16% pe profit, în loc de 1% din cifra de afaceri.