Numărul mare de îmbolnăviri cu coronavirus prin care a trecut România
Numărul mare de îmbolnăviri cu coronavirus prin care a trecut România

Numărul mare de îmbolnăviri cu coronavirus prin care a trecut România până de curând s-ar putea să fie până la urmă în avantajul nostru, crede medicul de terapie intensivă Radu Țincu. Numărul imens de infectări din valul patru ne va proteja de valul cinci prezent deja în multe țări europene, spune el.

Radu Țincu, medic la Spitalul Floreasca, a încercat să explice diferența de bilanț epidemiologic dintre țara noastră și alte state europene, vineri, într-o emisiune B1TV.

Întrebat care e explicația pentru numărul redus de cazuri din România comparativ cu restul continentului, medicul a explicat: „Este determinată de valul 4 această realitate, în care am avut un număr impresionant de cazuri, am avut o rată de îmbolnăvire extrem de ridicată, ceea ce a determinat cel mai probabil un grad de imunizare colectivă prin boală, fapt care în restul Europei nu s-a întâmplat. Europa nu a avut un val 4 atât de intens și nu a avut nici un grad de imunizare colectivă atât de ridicat, ceea ce pe noi ne protejează în acest moment în dezvoltarea acestui val 5, care a lovit deja Europa”.

Ceea ce trebuie să știm este faptul că întotdeauna România s-a aflat fie înaintea Europei, cum s-a întâmplat în valul 4, am avut acest val 4 intens în momentul în care în multe țări europene era liniște, sau ne aflăm după Europa, ceea ce înseamnă că în următoarele câteva săptămâni și România va înregistra o creștere a numărului de cazuri. De aceea, cred că acea culoare portocaliu, care arată totuși prudență și îngrijorare, trebuie să fie luată în seamă și atât cetățenii, cât și autoritățile trebuie să se comporte responsabil, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor de iarnă”, a adăugat Radu Țincu.

Liderii din UE au discutat joi la reuniunea Consiliului European despre cum poate fi obținut un nou vaccin anti-COVID-19, pentru combaterea variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Avem chiar un comunicat din partea Centrului de supraveghere a bolilor transmisibile din Europa, care ne spune că cel mai probabil varianta Omicron nu mai este la fel de sensibilă în fața anticorpilor pe care îi deținem fie prin vaccinare sau după trecerea prin boală. Acest lucru crește vulnerabilitatea, ca o persoană care a fost vindecată de COVID-19 sau care s-a vaccinat chiar cu schemă completă să nu fie atât de bine protejată în fața acestei variante Omicron. De aceea, (…) Marea Britanie a luat decizia ca doza booster să fie administrată întregii populații, indiferent dacă se află în grupele vulnerabile sau nu, ceea ce ne arată îngrijorarea pe care experții britanici o au în legătură cu varianta Omicron și mai degrabă cu amplitudinea îmbolnăvirilor pe care această variantă o poate determina”, a adăugat Radu Țincu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *