FLORIN CÎȚU
FLORIN CÎȚU

Premierul prin rotație a fost votat de liberali, în ședința Biroului Executiv. Au existat însă contradicții de opinii cu privire la care dintre viitorii premieri să înceapă primul mandatul: de la PNL sau de la PSD, iar aici liberalii nu au lăsat de la ei.

Liderii PNL au votat ca funcția de premier să fie deţinută prin rotaţie de PNL şi PSD, dar primul premier să fie liberal.

Premierul prin rotație. „S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier de la PNL. Nu s-a votat flexibilizarea numelui de premier din partea PNL. Nu s-a discutat în această seară un alt nume pentru poziția de premier”, a declarat Florin Cîţu marți seară, după şedinţă.

„Dacă PSD se opune, vedem atunci”, a spus el, despre posibilitatea ca PSD să se opună ca el să fie propunerea de premier, relatează B1TV.

Liberalii se gândesc ca nu cumva înțelegerea cu PSD-ul să pice chiar în timpul viitoarei guvernări, iar PNL să rămână fără șansa de a avea premierul în funcție, susțin surse din partid.

„Noi trebuie să avem o decizie, vrem să avem prima parte din mandat. În primul rând, trebuie să vedem acest lucru. Propunerea noastră va merge la președintele Iohannis care are atributul constituțional”, a mai spus premierul interimar.

„Încă lucrăm la programul de guvernare, și acolo chiar avem discuții importante despre aceste taxe, pe care vrem să le introducem, lucru cu care PNL nu e de acord. Sper că în orice zi să avem încheiate discuțiile”, a spus premierul.

Prim-vicepreşedintele PNL Lucian Bode a declarat, marţi, înainte de negocierile cu PSD şi UDMR, că, în opinia sa, liberalii ar trebui să dea premierul în noul Guvern și că acesta poate fi și Nicolae Ciucă.

Luni, Florin Cîțu a declarat că PNL și PSD vor merge la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis când vor găsi o soluție în coaliție pentru funcția de premier.

„Facem un compromis deja, suntem în negocieri, în discuții pentru a avea o coaliție de guvernare cu PSD. Este un compromis major pe care îl face Partidul Național Liberal. Vom vedea mai departe ce vom face”, afirma Cîțu.

Acesta a mai spus că în PNL nu s-a discutat ca propunerea de premier a partidului să fie din nou Nicolae Ciucă.

Marți, Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că social-democrații ar putea dori Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Finanțelor dacă nu vor da ei premierul.

„Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt cele două ministere avizatoare care în orice negociere de algoritm de guvernare sunt cele dintre care se alege. La noi există cine are premierul nu are Secretariatul General al Guvernului şi nu alege primul între cele două ministere avizatoare. E un algoritm gândit de mult în politica românească şi chiar funcţionează când se fac coaliţii sau alianţe”, a spus Dâncu.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a susținut că mandatul de negociere al social-democraților nu s-a schimbat: „Acest mandat nu s-a schimbat, și anume acela ca Partidul Social Democrat să dea premierul. În momentul în care, în urma negocierilor, există o modificare față de mandatul pe care îl avem dat de forul de conducere din partid, o să mergem în fața partidului și o să spunem la ce negociere s-a ajuns, iar partidul va decide dacă e de acord sau nu”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *