Preotul Viorel Olaru de la o parohie din Berceni este acuzat că ar fi furat constant bani din cutia milei, folosind un umeraș. Mai mult, ar fi pus la punct un sistem prin care ar fi sustras bani și din contabilitate, modificând chitanțele pentru serviciile religioase prestate enoriașilor.

Preotul Viorel Olaru de la Biserica Sf. Proroc Daniel din Berceni, București, a fost surprins de camerele de supraveghere când sustrăgea bancnotele. Mai mult, preotul a perfecționat un sistem prin care tăia chitanțe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar, transmite B1TV, citând Libertatea.

Surse din parohie au afirmat că „sumele de bani făcute în lăcașul de cult sunt mari și folosite discreționar de cei care conduc”.

„Preotul Viorel Olaru a inventat un sistem prin care să scoată banii pe ascuns”, cu ajutorul unui umeraș subțire, pe care-l strecura în cutii, ca să extragă bancnotele. „Pe lângă cele două cutii ale milei, Olaru desfăcea și o alta, cea în care se introduc banii din pomelnice. Pe imagini se vede și asta”, povestesc persoanele care au furnizat Libertatea capturile video.

De la începutul anului 2019, însă, Viorel Olaru a deconectat tot sistemul de monitorizare „ca să scoată liniștit banii în continuare”.

Mai mult, preotul a perfecționat un sistem prin care tăia chitanțe prin care păstra 300-400 de lei în buzunar.

„Schema era simplă. În dreptul cifrelor se scria întâi „50”, apoi, în dreptul rubricii sumei în litere, se lăsa spațiu și se scria „cincizeci”, sume care se imprimau pe cotor, chitanța care rămânea în contabilitate”.

Apoi, pe chitanța tăiată, dată credinciosului, erau adăugate cifra 3 sau 4, în funcție de sumă – 350, 450 – și „prefixul” în litere, „trei sute” sau „patru sute”, dar și serviciul exact, care lipsea de pe foaia trecută în contabilitate.

Câți bani trebuie să dea preotul înapoi

În ultimii trei ani s-au făcut mai multe plângeri la Arhiepiscopia Bucureștilor și la Patriarhie. Un audit bisericesc l-a găsit vinovat pe Viorel Olaru.

La începutul acestui an, lui i s-au imputat 27.500 de lei. A plătit 16.040 de lei, însă ceilalți bani, 11.460 de lei, urmează să îi plătească în tranșe de 200 de lei până în noiembrie 2026, potrivit unui document având antetul Protoieriei Sector IV din Capitală.

Enoriașii, despre preotul care lua bani din cutia milei: „E un băiat foarte bun Viorel”

Jurnaliștii de la Libertatea au fost duminică, la slujbă, la biserica Sf. Proroc Daniel, și au încercat să discute cu preotul, dar acesta a refuzat să vorbească.

În schimb, enoriașii l-au lăudat: „E un băiat foarte bun Viorel”, „E cel mai harnic preot de aici”.

Culmea, la predică un diacon a vorbit chiar despre pilda tânărului bogat (Matei 19, 16-24), despre bogăția sufletească și generozitate, care sunt mai importante decât bogăția materială.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a transmis că instituția abilitată să vorbească pe acest subiect e Arhiepiscopia, numai că acesta nu a oferit niciun răspuns, deși a promis că va veni cu lămuriri.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *