Preotul ortodox Ioan-Florin Florescu, o voce influentă din diaspora românească, a lansat o critică severă la adresa obiceiului tot mai răspândit în Biserica Ortodoxă Română de a aduce anual “lumina sfântă” cu avionul de la Ierusalim, considerând această practică o “inovație periculoasă” fără fundament teologic.

Stabilit în Scoția din 2011, Florescu, fost editor și cercetător științific implicat în proiecte importante precum Septuaginta și prima ediție critică a Bibliei de la 1688, avertizează asupra riscurilor transformării acestei practici recente într-o falsă tradiție.

\O inovație periculoasă tinde să devină ‘tradiție’ în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. (…) Cum ar fi să auzi la știri, «Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore» sau «zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create»?”, a scris preotul pe blogul său “Jurnal Scoțian”, citat de B1TV.

Părintele subliniază că adevărata semnificație a luminii pascale este deja prezentă în fiecare biserică: „Sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul de jertfă și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă (…) este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos.”

Inegalitate între credincioși

Florescu aduce în discuție și o problemă de echitate, observând că această practică creează o ierarhie artificială între credincioși. „Lumina aia bună ajunge la domnii ăia mari, de la Bucureşti, în timp ce copiii noștri primesc lumină din asta proastă, de la taica părintele”, afirmă el, subliniind că această distribuție inegală alimentează îndoieli: „Le intră oamenilor în cap așa, ca o îndoială de luminița aia a lor de pe sfânta masă (…), pe care au tot primit‑o ei şi strămoșii lor, încă de pe vremea când episcopii n‑aveau nevoie de avioane.”

Preotul avertizează și asupra absurdității teologice a practicii: „Atunci, să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată. Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor!”

Lipsă de fundamentare în tradiția ortodoxă

Apelând la autoritatea Sfinților Părinți și la istoria Bisericii, Florescu subliniază lipsa oricăror mențiuni despre o „lumină specială” de la Ierusalim în textele fundamentale ale creștinismului ortodox.

„Nu există la Sfinții Părinți nici măcar o singură referință la lumina specială de la Ierusalim. Nici în slujba Învierii, în sinaxarele vechi sau în cărțile de cult”, precizează preotul, menționând că nici în scrierile unor autori canonici sau în relatările Egeriei, pelerina din secolul IV, nu se face referire la un asemenea fenomen.

În finalul mesajului său, preotul face un apel către ierarhia bisericească: „Preasfințiți Părinți, vă rog, puneți capăt acestui spectacol și dați-ne lumina din candelele noastre așa cum am primit-o mereu, așa cum ne dați și Duhul Sfânt și nu trebuie să vă duceți după el la Ierusalim.”

Ioan-Florin Florescu, care a părăsit România alături de familie din cauza dezamăgirii față de starea morală a societății, pledează pentru o întoarcere la esența credinței, lipsită de teatralitate și mai aproape de autenticitatea mesajului creștin.

 

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *