Președintele Iohannis cere impunerea certificatului verde în mai multe activități și restrângerea rapidă a libertății de circulație a cetățenilor. Noile restricții vor fi stabilite după o ședință convocată pentru miercuri de președintele României.

Președintele Iohannis cere impunerea certificatului verde în majoritatea activităților economice și a făcut precizări marți, într-o declarație de presă. A fost ziua în care România a înregistrat cel mai negru bilanț în criza COVID – 18.863 de infectări și 561 decese în 24 de ore – și în care propunerile USR de miniștri au primit avize negative în comisiile parlamentare, prefigurând prelungirea crizei politice, relatează B1TV.

Declarațiile președintelui Iohannis:

  • Sunt 18863 de inimi de români care de azi bat cu teamă de necunoscut, cu teama că sunt bolnavi de COVID, fiecare cu familii și oameni dragi care poate au luat și ei boala. 574 nu e un simplu număr, sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată. Ei lasă acum în urmă lacrimi și disperare. Mame și tați despărțiți definitiv de copii care nu vor putea fi consolați de pierderea părinților.
  • Sunt milioane de români afectați cu viețile schimbate. Spitale arhipline, secții ATI care nu mai fac față, medici epuizați. Acest coșmar arată că valul 4 e mai agresiv decât cele mai pesimiste prognoze. Pregătirea pe fondul unei campanii de vaccinare, care s-a mișcat mult prea lent, a fost deficitară. Cauzele sunt multiple. Și dacă vedem cine și ce a greșit, acum ce contează e să reușim să depășim această mare cumpănă
  • E alarmantă lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților. Cifrele de azi confirmă că nu s-a făcut ce ar fi trebuit. Convoc mâine o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua acum răspândirea infectărilor
  • E o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim. Prioritatea zero e acum salvarea de vieți, protejarea ceor vulnerabili și bolnavi. Orice alte teme trec în plan secund. Nimic nu e mai presus de viață, trebuie să facem totul chiar și în ceasul al 12 lea pentru a o proteja. Chiar acum personalul medical duce o luptă epuizantă pentru viață, dar nici sistemele performante de sănătate nu pot face față unui număr așa mare de îmbolnăviri. De asta am cerut ajutor extern și suntem recunoscători celor care ne vin în sprijin.
  • Vaccinarea e singura soluție care vedem că funcționează. E argumentul suprem împotriva celor care, contestând cu premeditare sau din ignoranță, vaccinurile sunt vinovați direct de suferința semenilor. Vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente.
  • Pentru a opri acest val pandemic sunt necesare măsuri urgente și e nevoie de ele acum, fie că vorbim de certificatul verde, adoptat în regim de urgență de Parlament, sau de alte măsuri care să reducă pe termen scurt mobilitatea umană, nu trebuie să mai pierdem nicio clipă în a le asuma, indiferent cât de nepopulare ar părea.
  • Orice zi pierdută sau de ezitare poate avea efecte dramatice pentru noi toți. Dragi români, știu că e foarte greu, dar nu vă pierdeți speranța. Istoria națiunii noastre greu încercate stă mărturie că atunci când am fost solidari am trecut cu bine peste cele mai cumplite încercări. O putem face și acum.
  • Vaccinați-vă, purtați mască, evitați aglomerațiile, păstrați distanța socială! Să ne protejăm și să salvăm viețile celor apropiați!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *