Prețul carburanților a scăzut, afirmă ministrul energiei, Virgil Popescu
Prețul carburanților a scăzut, afirmă ministrul energiei, Virgil Popescu

Prețul carburanților a scăzut, afirmă ministrul energiei, Virgil Popescu, spunând că prețul benzinei și al motorinei a ajuns sub prețul la care începuseră scumpirile. Demnitarul pune asta pe scăderea cotațiilor internaționale ale petrolului și scăderea cererii.

Prețul la pompă a ajuns sub prețul la care începuseră scumpirile. Din ce am văzut astăzi, trecând pe lângă o stație de carburanți, am văzut parcă 7,70 lei – prețul benzinei, sub 7,80 cât era înainte”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Referindu-se la măsura compensării cu 50 de bani la carburanți, ministrul Energiei susține că firmele au redus prețurile, chiar dacă era o măsură voluntară, relatează Hotnews.

Companiile au accesat voluntar, este o măsură voluntară și s-a văzut că acest parteneriat Guvern-industrie a funcționat și prețurile au scăzut. Și în momentul în care au scăzut și cotațiile au scăzut și prețurile la pompă”, a spus Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Acesta nu a dorit să facă alte estimări privind evoluția prețurilor în perioada următoare.

Nu aș vrea să fac predicții și nimeni nu poate face predicții într-o piață foarte volatilă. Vă pot spune că doar din analize am observat o scădere a cererii de petrol, dar asta poate fi pe termen scurt, nu poate fi estimat”, a mai spus ministrul Energiei.

Cât costă litrul de benzină și motorină în București

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzină este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 8,17 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,67 de lei.

Informația este confirmată și în aplicația Peco-online.ro, unde toate prețurile sunt afișate cu reducerea de 50 de bani. Principalele cinci mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau următoarele prețuri:

Benzina standard:

Petrom: între 7,67 lei și 7,74 lei

Lukoil: între 7,77 lei și 7,78 lei

Mol: între 7,78 lei și 7,79 lei

OMV: între 7,79 lei și 7,82 lei

Rompetrol: între 7,87 lei și 7,92 lei

Motorina standard:

Petrom: între 8,31 lei și 8,34 lei

Lukoil: între 8,43 lei și 8,45 lei

Mol: între 8,38 lei și 8,45 lei

OMV: între 8,39 lei și 8,42 lei

Rompetrol: între 8,47 lei și 8,52 lei

Datele Peco-online arată că prețul mediu al unui litru de benzină standard era de 8,17 lei în data de 1 iulie 2022, când a intrat în vigoare măsura de compensare cu 50 de bani la litrul de benzină.

Între timp, marți, 2 august, prețul mediu al unui litru de benzină standard a ajuns la 7,85 de lei.

Scăderi se observă și la motorină. Astfel, prețul mediu al unui litru de motorină standard a scăzut de la 8,73 lei la 1 iulie 2022 la un preț mediu de 8,47 lei la data de 2 august 2022.

Creșterea constantă a prețurilor, până la intervenția statului de la 1 iulie, se observă din luna mai din acest an.

Astfel potrivit datelor Peco-online, în data de 4 mai 2022 prețul mediu al unui litru de benzină standard era de 7,81 de lei, în timp ce prețul mediu al unui litru de motorină standard era de 8,69 de lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *