Prețul la curent va crește și cu 13% pentru cei care nu încheie contracte
Prețul la curent va crește și cu 13% pentru cei care nu încheie contracte

Prețul la curent va crește și cu 13% pentru consumatorii care nu optează la contractele din piața concurențială, până la sfârșitul acestei luni, a explicat vicepreședintele ANRE.

De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate preţurile reglementate. La acel moment, din cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime din consumatori. Clienții care au rămas pe contractele vechi sunt expuși măririlor de prețuri.

„În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit B1TV.

Prețul la curent, mai mare. Astfel că, mai bine de jumătate dintre români, care nu și-au negociat și încheiat un nou contract de furnizare energie electrică, vor plăti facturi mai mari cu până la 13% începând cu data de 1 iulie.

Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreședintele ANRE a mai arătat că, încă din 2019, țara noastră se confrunta cu un deficit de energie electrică, astfel că România a devenit importator net, ceea ce se manifestă din ce în ce mai acut.

Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discounturi până la 30 iunie 2021, astfel că cei care nu au încheiat încă un contracte pe piața liberă de energie mai au la dispoziție câteva zile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *